Fokus

340 miljoner kristna förföljs för sin tro

Mer än hälften av Iraks kristna har varit tvungna att fly efter förföljelser. Foto: OLOF BJÖRNSSON JÖNSSON / TT /
Mer än hälften av Iraks kristna har varit tvungna att fly efter förföljelser. Foto: OLOF BJÖRNSSON JÖNSSON / TT /
Mer än hälften av Iraks kristna har varit tvungna att fly efter förföljelser. Foto: OLOF BJÖRNSSON JÖNSSON / TT /
Mer än hälften av Iraks kristna har varit tvungna att fly efter förföljelser. Foto: OLOF BJÖRNSSON JÖNSSON / TT /

Förra året mördades 60 procent fler kristna för sin tro än året innan. Även antalet förföljda ökar kraftigt, och situationen förvärras av coronapandemin.

16 jan 2021 10:29

Förra året mördades 60 procent fler kristna för sin tro än året innan. Även antalet förföljda ökar kraftigt, och situationen förvärras av coronapandemin.

Antalet förföljda kristna i världen har ökat markant det gångna året, visar missionsorganisationen Open Doors rapport ”2021 World Watch List”, rapporterar Christianity Today. Totalt 340 miljoner kristna lever i länder där de förföljs för sin tro. 309 miljoner bor i något av de 50 värsta länderna – att jämföra med 260 miljoner förra året.

Rapporten visar också en 60-procentig ökning av antalet kristna som dödas för sin tro. Mer än 90 procent av dessa 4 761 mord ägde rum i Afrika, skriver The Guardian.

Rapporten bygger på information från perioden mellan november 2019 och oktober 2020 som har samlats ihop av Open Doors lokala representanter i respektive land.

– Vi talar inte bara med religiösa ledare. Vi hör direkt ifrån dem som upplever förföljelse, och vi rapporterar enbart det vi kan dokumentera, sade David Curry, vd för Open Doors, när årets lista presenterades.

Coronapandemin ökar problemen

Enligt rapporten har pandemin öppnat nya möjligheter för förföljelser. Dels gäller det distribueringen av bistånd i pandemins spår, där kristna i många länder diskrimineras, och dels har nedstängningar av samhället drabbat konvertiter som tvingats isolera sig med personer vars inställning till deras kristendom är negativ.

Därtill har flera stater byggt ut sin övervakningsapparat under pandemin. I Indien har Open Doors representanter rapporterat att religiösa minoriteter är oroliga över att spårningsappar skapade för att identifiera potentiella coronasmittade även ska användas för att hålla ett öga på just minoriteten.

Även i Kina har övervakningen ökat ytterligare i samband med pandemin. Redan tidigare var övervakningsstaten omfattande; exempelvis har kameror med ansiktsigenkänning har installerats i statligt godkända kyrkor, ett system som enligt rapporten i framtiden kommer att kopplas till landets ökända ”sociala kreditsystem”. I regimens kampanj för att ”sinifiera” kristna har kors och andra kristna symboler ersatts med bilder av president Xi Jinping och kinesiska flaggor.

– Kinas krig mot tron – ett återvändande till regeringen som gud – är tillbaka, sade Curry.

Värst i muslimska länder

Sedan den årliga rankningen började publiceras har Nordkorea toppat listan över de värsta länderna att vara kristen i. Enligt Utrikespolitiska institutet betraktas religionsutövning som statsfientlig verksamhet, bibeln är förbjuden, och folk som har ägt eller distribuerat biblar rapporteras ha avrättats för det. I Open Doors rapport faller det nordkoreanska förtrycket under ”kommunistisk och postkommunistiskt förtryck”, en av åtta drivkrafter som identifieras bakom förföljelser av kristna.

Den allra vanligaste, som beskrivs som primär orsak till förföljelserna i 29 av de 50 värsta länderna, är islamistiskt förtryck. Det kommer dock inte alltid från statligt håll. Nio av länderna på listan har kristna majoritetsbefolkningar, men lider i flera fall av problem med extrema grupperingar. 

Ett exempel är Nigeria, som har klättrat till nionde plats. Kristendom och islam är ungefär lika stora, men i landets norra delar härjar den IS-anknutna terrororganisationen Boko haram. Exempelvis attackerade organisationen i julas en huvudsakligen kristen by, mördade elva personer, brände ned en kyrka och förde bort en präst, rapporterade BBC. Den drabbade byn ligger nära Chibok, där Boko haram år 2014 kidnappade 276 flickor.

Tittar man enbart på våldet är Nigeria världens näst värsta land för kristna, skriver Christianity Today. Det är också det land i världen där flest kristna mördas på grund av sin tro.

Precis som det islamistiska förtrycket inte alltid äger rum i utpräglat muslimska länder, finns det också utpräglat muslimska länder där våldet mot kristna snarare drivs av etniska motsättningar eller regimens paranoia, enligt Open Doors.

Världens mest förföljda religion

Andra undersökningar av förföljelser mot kristna visar också nedslående siffror. Pew Research Center, vars senaste siffror gäller år 2018, identifierar kristendomen som den religion vars anhängare i flest länder i världen – 145 – utsätts för trakasserier på grund av sin tro. Tätt därefter följer islam, vars anhängare trakasseras i 139 länder. Den tredje mest förföljda gruppen är judar, som enbart utgör 0,2 procent av världens befolkning men utsätts för trakasserier i 88 länder.

TEXT: Nyhetsredaktionen