Fokus

Plattformarna som blockerat Trump

President Trump är numera blockerad på flera sociala nätverk.
Foto: Alex Brandon/TT.
President Trump är numera blockerad på flera sociala nätverk. Foto: Alex Brandon/TT.
President Trump är numera blockerad på flera sociala nätverk.
Foto: Alex Brandon/TT.
President Trump är numera blockerad på flera sociala nätverk. Foto: Alex Brandon/TT.

Efter stormningen av Kapitolium har ett stort antal sociala medieplattformar och teknikföretag blockerat den amerikanska presidenten. Flera forum och kommunikationskanaler som hans anhängare använder har också drabbats.

13 jan 2021 15:00
Uppdaterad:
14 jan 2021 10:24

Efter stormningen av Kapitolium har ett stort antal sociala medieplattformar och teknikföretag blockerat den amerikanska presidenten. Flera forum och kommunikationskanaler som hans anhängare använder har också drabbats.

Sedan stormningen av Kapitolium 6 januari har bland andra Twitter och Facebook spärrat Donald Trumps konton och kanaler. Även kanaler som används av hans anhängare har stängts ned – både internetforum och appen Parler, som till skillnad från andra sociala medier undviker att moderera användarnas inlägg. Axios sammanställning visar en lång lista på plattformar som på olika sätt har stängt av eller raderat konton med Kapitolium-ockupationen som motivering.

Parlers användare söker sig nu till andra alternativ som låter bli att kontrollera vad användarna skriver. Ett exempel är Gab, som säger sig ha fått 1,7 miljoner nya användare de senaste fyra dagarna. Enligt grundaren Andrew Torba är Gab en yttrandefrihetsorienterad plattform. Kritiker brukar i stället uppmärksamma att en del av dess användare är konspirationsteoretiker och högerextremister.

Google

Vad: Google har plockat ned appen Parler från appbutiken Google Play.

Kommentar: ”Våra mångåriga regler kräver att appar som visar innehåll skapat av användarna ska ha regler för moderering och genomdriva dem genom att ta bort gräsligt innehåll, som inlägg som hetsar till våld”, säger en talesperson för Google.

Sammanhang: Parler är en social medieplattform som till skillnad från de stora sociala medierna inte försöker kontrollera vad dess användare säger.

Facebook

Vad: Facebook har blockerat Donald Trump från att göra inlägg ”på obestämd tid”, men åtminstone under den återstående tiden av hans presidentskap. 

Kommentar: ”Vi anser att riskerna med att tillåta presidenten fortsätta att använda vår tjänst under den här perioden helt enkelt är för stora”, skriver Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Sammanhang: Redan onsdag 6 januari raderade Facebook en video som Trump lade upp där han uppmanade Kapitolium-ockupanterna att upphöra med våldet och gå hem, men samtidigt fortsatte hävda att valet stulits från honom. Dagen därpå blockerades presidenten helt.

Instagram

Vad: Instagram har blockerat Donald Trump från att göra inlägg ”på obestämd tid”, men åtminstone under den återstående tiden av hans presidentskap.

Kommentar: ”Vi anser att riskerna med att tillåta presidenten fortsätta att använda vår tjänst under den här perioden helt enkelt är för stora”, skriver Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Sammanhang: Instagram ägs av Facebook, vilket innebär att dess åtgärder och bevekelsegrunder är i linje med Facebooks.

Youtube

Vad: Youtube blockerade i dag (13/1) Trump från att lägga ut nya videor under minst en vecka.

Kommentar: ”Efter en noggrann översyn, och i ljuset av oron över den rådande våldspotentialen, har vi tagit bort nytt innehåll som laddats upp i Donald J. Trump-kanalen och utfärdat en prick för brott mot våra regler för att uppmana till våld”, säger en talesman för Youtube.

Sammanhang: Youtube har infört regeln att varje kanal som lägger upp videor där det påstås att valfusk förekom i presidentvalet tillfälligt stängs av från att ladda upp videor och sända live. I samband med det får man en prick, och tre prickar under en 90-dagarsperiod leder till att kanalen tas bort permanent. Youtube stängde inte omedelbart av Trumps konto, utan avstängningen är i linje med den nya regeln om påståenden om valfusk. 

Snapchat

Vad: Snapchat har blockerat Trumps konto på obestämd tid.

Kommentar: ”Vi kan bekräfta att vi tidigare i dag låste president Trumps Snapchat-konto”, sade en talesman till flera medier förra onsdagen (6/13).

Sammanhang: Redan i samband med Black Lives Matter-demonstrationerna i juni 2020 tog Snapchat bort president Trump från Snapchat Discover, en sorts nyhetsflöde i appen. ”Vi kommer inte att förstärka röster som uppmanar till rasrelaterat våld och orättvisa”, sade företaget vid tillfället i ett uttalande.

Reddit

Vad: Nätforumet Reddit har raderat underforumet ”r/DonaldTrump”.

Kommentar: ”Reddits hemsidesomspännande regler förbjuder innehåll som marknadsför hat eller uppmuntrar, glorifierar, anstiftar till eller ropar på våld mot grupper av personer eller individer. I enlighet med detta har vi proaktivt sökt kontakt med moderatorer för att påminna dem om våra regler och erbjuda stöd eller resurser efter behov”, säger en talesman till Axios.

Sammanhang: Det raderade underforumet var inte en officiell kanal för Donald Trump, utan samlade ett stort antal av hans anhängare. Reddit har tidigare raderat ett underforum för Trumpanhängare, ”r/The_Donald”.

Twitch

Vad: Twitch, en plattform för livesändning av videor, har blockerat Trumps kanal på obestämd tid, men åtminstone tills han har lämnat presidentposten.

Kommentar: ”Givet de nuvarande extraordinära omständigheterna och presidentens eldfängda retorik, tycker vi att det här är ett nödvändigt steg för att skydda vår gemenskap och förhindra att Twitch används för att uppmana till mer våld”, säger en talesman.

Sammanhang: Twitch kommer att fatta ett nytt beslut om Trumps kanal efter att Joe Biden har tillträtt som president. Plattformen har redan tidigare tillfälligt blockerat presidenten.

Shopify

Vad: Shopify, en plattform för internetbutiker, har permanent tagit bort två butiker kopplade till Trump.

Kommentar: ”Shopify tolererar inte handlingar som uppmanar till våld. Baserat på den senaste tidens händelser har vi beslutat att president Donald J. Trumps handlingar strider mot vår användarpolicy, som förbjuder marknadsföring eller stöd till organisationer, plattformar eller personer som hotar med eller tolererar våld i syfte att gynna en agenda. Som konsekvens har vi tagit bort butiker med anknytning till president Trump”, skriver en representant för Shopify till Axios.

Sammanhang: De båda borttagna butikerna var kopplade till Trumps organisation och sålde kampanjmaterial.

Twitter

Vad: Twitter har permanent raderat Trumps konto, samt omkring 70 000 andra som spridit konspirationsteorin Qanon.

Kommentar: ”Efter en noggrann granskning av de senaste inläggen från kontot @realDonaldTrump och deras sammanhang – specifikt hur de tas emot och tolkas på och utanför Twitter – har vi permanent stängt av kontot på grund av risken för vidare uppmaning till våld”, skriver Twitter i ett uttalande.

Sammanhang: Förra året började Twitter flagga presidentens inlägg med uppmaningar om faktagranskning.

Tiktok

Vad: Videoplattformen Tiktok tar bort filmer av Trump och blockerar hashtaggar som användes i samband med Kapitolium-ockupationen.

Kommentar: ”Hatiskt beteende och våld har ingen plats på Tiktok”, säger en talesman till Techcrunch.

Sammanhang: Trump har inte haft någon Tiktok-kanal. Efter att Tiktok, som ägs av ett kinesiskt företag, förra året anklagades för att olovligen samla in information om sina användare hotade Trump att förbjuda appen i USA.

Apple

Vad: Apple har tagit bort Parler från App Store, åtminstone tills Parler börjar moderera användarnas inlägg.

Kommentar: ”Vi har alltid varit för att en mångfald av åsikter representeras i App Store, men det finns ingen plats på vår plattform för hot om våld och illegala aktiviteter”, skriver Apple i ett tillkännagivande.

Sammanhang: Apple gav inledningsvis Parler ett dygn på sig att börja moderera användarnas inlägg. Det var när Parler inte efterlevde uppmaningen som appen togs bort.

Pinterest

Vad: Pinterest har begränsat hashtaggar relaterade till Trump sedan presidentvalet i november.

Kommentar: ”Pinterest är inte en plats för hot, marknadsföring av våld eller hatiskt innehåll. Våra anställda fortsätter övervaka och ta bort skadligt innehåll, inklusive felaktig information och konspirationsteorier som kan leda till våld”, sade en talesperson.

Sammanhang: Trump har inget Pinterestkonto. Plattformen har som ambition att undvika politiskt innehåll över huvud taget.

Discord

Vad: Discord har blockerat servern TheDonald.

Kommentar: ”Även om det inte finns några bevis för att servern användes för att organisera upploppen 6 januari, har Discord beslutat att blockera hela servern i dag på grund av dess uppenbara koppling till ett nätforum som användes för att uppmana till våld och planera ett väpnat uppror i USA”, säger en representant för Discord enligt Ali Breland, journalist på tidningen Mother Jones.

Sammanhang: Nätforumet som servern ska ha en koppling till är Thedonald.win. Andra skriver att det finns kopplingar mellan Discord-servern och det Redditforum som förbjöds förra året, ”r/The_Donald”.

Amazon AWS

Vad: Amazon AWS har slutat erbjuda Parler sina molntjänster, med konsekvensen att Parler nu ligger nere.

Kommentar: Ingen officiell kommentar. 

Sammanhang: Parler har svarat med att stämma Amazon AWS för brott mot konkurrenslagstiftning. I anmälan skriver Parler bland annat att Amazon AWS:s agerande är ”uppenbart motiverat av politisk fientlighet” och att det är utformat att begränsa konkurrensen i mikroblogg-sektorn till Twitters fördel.

Stripe

Vad: Stripe upphör att hantera betalningar till Trumpkampanjen.

Kommentar: Ingen officiell kommentar, men enligt företagets hemsida hanterar den inte betalningar åt företag eller organisationer som ”deltar i, uppmuntrar, marknadsför eller berömmer olagligt våld eller fysisk skada på personer eller egendom”.

Sammanhang: Stripe är en betalplattform som hanterar transaktioner för flera hemsidor.

Okta

Vad: Okta har avbrutit Parlers gratis provperiod.

Kommentar: ”Vi blev uppmärksammade på att Parler använde Oktas produkt under en gratis provperiod och vi har avslutat Parlers tillgång till Okta-plattformen. Även om vi stödjer organisationer över hela det politiska spektrat, ska vår plattform inte användas för hot om våld och illegala aktiviteter”, skriver Okta på Twitter.

Sammanhang: Okta tillhandahåller mjukvara för användarautentisering.

Twilio

Vad: Twilio har stängt av Parler från sina tjänster på obestämd tid.

Kommentar: ”Baserat på aktivitet på Parler-plattformen bestämde vi att de bröt mot vår AUP [användningspolicy], som specifikt förbjuder spridning av desinformation, uppmuntran av våld, förstörelse av egendom och andra illegala aktiviteter, hot mot den allmänna säkerheten och att skada Twilios rykte”, säger företaget enligt The Telegraphs Silicon Valley-reporter James Titcomb.

Sammanhang: Twilio är en kommunikationsplattform för mjukvaruutvecklare.

TEXT: Bulletin