Krönikörer
avatar

Ivar Arpi: Liberaler som förespråkar politiskt våld

29 DEC 2020 15:46 ‧ IVAR ARPI
UPPDATERAD: 29 DEC 2020 21:05

“Återkommande knytnävsslag”. Det uppmanar Alex Voronov, politisk redaktör på liberala Eskilstuna-kuriren, att man ska ge sverigedemokrater. Han följer en trend där liberaler låter alltmer radikala.   

“För övrigt håller jag med Sabuni om att SD inte ska isoleras. I dessa tider vet vi att isolera är att avskärma, undvika närkontakt. SD bör i stället hållas på lagom avstånd för viss typ av närkontakt - återkommande knytnävsslag,” skriver Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov på twitter

För Voronov befinner sig Sverigedemokraterna utanför anständighetens gränser. De hotar vår demokrati. Han ser sitt ideologiska hem – Liberalerna – ta ett steg i vad han ser som fel riktning. 

Alex Voronov kallar sig själv liberal. Ledarsidan han skriver för kallas liberal. Det finns ett antal liberaler som har uttryckt sig på liknande sätt om dem som inte håller med. Per Svensson var chef på DN:s ledarsida mellan 2018 och 2020 innan han drog vidare. “Det får kanske bli skomakarlåda till lunch för Lööf endera dagen”, skrev Svensson, eftersom Annie Lööf sagt att hon hellre skulle äta upp sin sko än bli stödhjul åt Löfven. Svensson menade att det fick hon hacka i sig, eftersom alternativet att släppa fram SD till politiskt inflytande var etter värre. “Men man bör ändå ha klart för sig att löftet att avsätta Löfven och löftet att aldrig släppa fram Åkesson är av olika karaktär. Det första är politiskt, det andra existentiellt.” (DN 12/1 –19). 

Så beskriver man inte en legitim motståndare, utan någon som man för en kamp på liv och död mot. Hos Alex Voronov landar detta resonemang i en slutsats om våld.

Det påminner om när nyheten kom att SD-politikern David von Arnold Antoni* attackerats med kniv. Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt kunde inte riktigt förmå sig till att helt ta avstånd. “Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer”, sa Fredrik Reinfeldt (Expressen 15/10 –2010).

Kanske är det inte så konstigt att den lilla styrkan liberaler som finns kvar låter alltmer våldsam i sin retorik. 

Detta är inte bara ett svenskt fenomen. I USA har polariseringen gått längre. Reza Aslan, en framträdande akademiker och tidigare programledare på CNN, kommenterade en pojke med en keps där det stod “Make america great again” såhär: ”Honest question. Have you ever seen a more punchable face than this kid’s?”. Aslan hade köpt nyheten, som bland annat Washington Post och TT här i Sverige spridit, om att tonårskille hånat en man bara för att denne tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen. Nyheten visade sig sedan vara falsk. En pojke med ett punchable face. Återkommande knytnävsslag. Existentiellt hot. 

Deras politiska fiender ska förbjudas, isoleras, portas, bekämpas. På engelska finns uttrycket beyond the pale. The Pale var från början ett område runt Dublin som engelsmännen erövrade och gjorde till sin bas på Medeltiden. Inom the pale var man civiliserad och engelsk, bortom det fanns det irländska barbariet. Men precis som blev fallet på Irland har the pale krympt för det liberala samförståndet som funnits om frågor som gäller migration, brottslighet, med mera. Kanske är det inte så konstigt att den lilla styrkan liberaler som finns kvar låter alltmer våldsam i sin retorik. De anser att allt som inte passar in i deras snäva ramar är barbari. 

De tål inte meningsmotståndare och de relativiserar eller rentav uppmanar till våld. Om detta är liberaler, vet jag ärligt talat inte hur mycket liberalism svensk offentlighet tål. 

*Det visade sig senare att David von Arnold Antoni kan ha ristat in ett hakkors i pannan på sig själv, och att det i så fall inte rörde sig om någon attack. Men det visste inte Fredrik Reinfeldt när han fällde sin kommentar. (Kvällsposten 21/9 -2010)