Ledare
avatar

Birgersson: Den amerikanska demokratin lever än

7 JAN 2021 12:00 ‧ SUSANNA BIRGERSSON
UPPDATERAD: 8 JAN 2021 06:20
Capitolium i Washington DC. Foto: Maja Suslin/TT
Capitolium i Washington DC. Foto: Maja Suslin/TT

Det vi har fått se det senaste dygnet inger trots allt hopp. Bara några timmar efter att de förfärliga bilderna kablats ut över världen, kunde de folkvalda göra precis det som de hade samlats för att göra. 

Den republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, var glasklar när kongressen några timmar efter stormningen återigen kunde samlas: ”Varken hot, skurkar, slödder eller uppretade folkmassor kan hålla oss borta härifrån. Vi böjer oss inte för laglösheten. Vi är tillbaka och vi ska nu fullgöra den plikt som har fullgjorts här under mer ä två sekler: att vart fjärde år se till att folkets vilja respekteras. Vår demokratis maskineri fungerar. Vi ska slutföra det vi påbörjade, och vi ska göra det nu.”

Ytterligare några timmar senare hade kongressen räknat och godkänt de 270 elektorsröster som krävs för att formellt kunna fastslå Joe Bidens seger.

”Ni vann inte. Våld vinner aldrig. Världen ska återigen få bevittna motståndskraften i vår demokrati.”

Orden uttalades av den avgående vicepresidenten Mike Pence. Han tackade poliser och säkerhetspersonal som, rent handgripligt, hade försvarat demokratin. 

Det är fortfarande ett par veckor kvar av Donald Trumps presidentskap. Efter upploppet lovade han att överlämningen ska gå ordnat till, men ingen vet vad som händer om han råkar ångra sig igen innan dess. De folkmassor som bevisligen är beredda att ta till våld för att få sin vilja igenom, kan givetvis mobiliseras blixtsnabbt igen.

Men det vi har fått se det senaste dygnet inger hopp. När det verkligen gäller visar flera ledande republikaner att den djupaste lojaliteten gäller demokratin. Pöbeln förpassades relativt fort från byggnaderna och flera av dem som bröt sig in kommer att åtalas och straffas. Bara några timmar efter att de förfärliga bilderna kablats ut över världen, kunde de folkvalda göra precis det som de hade samlats för att göra. 

Trump har underminerat den amerikanska demokratin. Han har spottat och trampat på den ena principen efter den andra. Men han har inte lyckats förgöra republiken. Den lever. Och som den forne försvarsministern James Mattis konstaterade: ”Mycket snart kommer Mr Trump bara vara en enkel man, utan något land.”

I en tidigare version angavs att Mike Pence hade lagt upp ett foto av Joe Biden som bakgrundsbild på sitt twitterkonto. Det var, av allt att döma, en felaktig uppgift.