Ledare
avatar

En svart dag i vad vi sett som världens främsta demokrati

7 JAN 2021 05:00 ‧ PER GUDMUNDSON
Nationalgardet skyddar kongressen efter att mobben drivits ut. Foto: Julio Cortez, AP/TT.
Nationalgardet skyddar kongressen efter att mobben drivits ut. Foto: Julio Cortez, AP/TT.

En folkstyrets högtid förvandlades till en sorgens dag. Inget hade hänt utan Donald Trumps uppvigling.

Det skulle egentligen ha varit en högtidlig dag. Det står skrivet i konstitutionen att bägge kamrarna i kongressen ska samlas för att ta emot och räkna elektorernas röster. Elektorskollegiet har visserligen redan konstaterat att Joe Biden valts till USA:s nästa president, men processionen i kongressen har genom åren utvecklats till en värdig ceremoniell händelse. Då och då ifrågasätts resultatet från någon delstat, men det är undantag. Elektorskollegiets rösträkning är en ritual, en av alla dessa solenna förrättningar som kan se ut som gammalmodiga formaliteter, men som är folkstyrets ramverk. En hyllning till demokratin.

Det blev i stället en mörk dag.

President Donald Trump höll strax innan ceremonin ett protestmöte inför tusentals personer inte långt från Vita Huset. Han upprepade sitt påstående att han och de republikanska väljarna blivit bestulna på valresultatet. Han manade sina anhängare att aldrig ge upp och att aldrig erkänna valförlusten.

En mobb av något tusental upploppsmakare gick rakt från Trumps ”Save America March” till Kapitolium. De trängde igenom avspärrningar och kravallstaket. De bröt sig in genom lyckta dörrar. Krossade fönster. Tog sig in i plenisalarna. Gjorde inbrott hos talmannen. Åtminstone ett skott avlossades inne i Kapitolium. En kvinna avled av skadorna. 

Pöbeln besudlade republikens symboler, men än värre, tvingade också fram ett avbrott i den demokratiska processen. Sessionen fick ajourneras. Byggnaden måste evakueras. Ledamöter fick fly.

Och en människa dödades alltså inne i kongressen. 

Något liknande har aldrig setts.

Hela delstatens polisstyrka och 1 800 nationalgardister mobiliserades för att återställa lag och ordning. Borgmästaren utlyste utegångsförbud. Rättsstaten bemötte angreppet med – återhållen, men dock – kraft. 

Det finns massor av frågor. Hur kunde skalskyddet vara så svagt? Hur kunde polis och vakter vara så oförberedda? Var det ett kuppförsök? Hur kunde världens främsta demokrati hamna här?

Allt kommer att utredas i sinom tid. Just nu ska bara ett konstateras.

Inget av detta hade hänt utan president Donald Trumps hetsande. Även under pågående stormning av kongressen eldade Trump på gärningsmännen.

Det är landsförräderi. Det är uppvigling till uppror mot statsmakten. 

Och det är så Amerikas 45:e president ska bli ihågkommen. Han slutade som en patetisk brottsling. 

Han drog ett mörker över vad vi sett som världens främsta demokrati.