Nyheter

Kanalen Swebbtv raderad från Youtube

Tidigare i år fick Swebbtv varningar av Youtube för videoklipp om coronaviruset. Den 23 december raderades Swebbtv:s samtliga filmer, och Youtube angav att kontot avslutats för att det brutit mot Youtubes riktlinjer.

26 dec 2020 10:46
Uppdaterad:
26 dec 2020 14:53

Tidigare i år fick Swebbtv varningar av Youtube för videoklipp om coronaviruset. Den 23 december raderades Swebbtv:s samtliga filmer, och Youtube angav att kontot avslutats för att det brutit mot Youtubes riktlinjer.

Svensk Webbtelevision, eller Swebbtv, är en av de största kanalerna inom invandringskritisk alternativmedia, och hade cirka 65 000 följare när den raderades av Youtube i onsdags.

Kanalen blev brett uppmärksammad 2019 efter att ha sänt en intervju där Scanias tidigare vd Leif Östling kritiserade svensk migrationspolitik. Östling fick lämna sitt uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje till följd av sin medverkan.

Swebbtv grundades av Jan Sjunnesson 2015 och drivs i dag av Mikael Willgert, som också är programledare i kanalen. Liksom Sjunnesson har Willgert tidigare kopplingar till Sverigedemokraterna, men menar att Swebbtv är partipolitiskt oberoende och bedriver medborgarjournalistik.

Youtubes ägare Google stängde ned Swebbtv år 2019 för att brutit mot techföretagets regler genom sitt innehåll, vilket väckte kritik i sociala medier. Google meddelade senare att det var fel att radera kanalen i dess helhet, och återställde den på Youtube.

“Tog bort hundratals program”

Swebbtv har fått kritik för att föra fram konspirationsteorier. Enligt SR Medierna, som sände en granskning av Swebbtv tidigare i år (8/5), var ett av kanalens mest sedda klipp på Youtube ett där det påstods att Olof Palme inte mördades utan hade HIV.

I år fick Swebbtv varningar av Youtube för videoklipp om coronaviruset. Den 23 december raderades Swebbtv:s samtliga filmer, och Youtube angav att kontot avslutats för att det brutit mot Youtubes riktlinjer.

Mikael Willgert skriver på sin blogg att Swebbtv fått ett mejl från Youtube om att man brutit mot reglerna för communityn, och att kontot därför avslutats: “Om det är något speciellt program som det finns synpunkter på kan man ju vänta sig ett påpekande eller i värsta fall att man tar bort detta program. Men nu har de alltså beslutat ta bort alla våra hundratals program utan närmare förklaring”, skriver Willgert.

Det raderade materialet uppgick till flera hundra filmer som Swebbtv nu planerar att lägga ut på en egen videosajt där delar av materialitet redan finns.

Har blivit en politisk fråga

Riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD), riktade på juldagen en skriftlig fråga till demokratiminister Amanda Lind (MP) om nedstängningen: “Anser statsrådet och regeringen att denna typ av ageranden är ett problem för demokratin och yttrandefriheten? Avser regeringen och statsrådet att vidta några åtgärder för att grundlagsskyddade rättigheter inte kränks på sociala medieplattformar?”

Bulletin sökte under dagen Googles/Youtubes Sverigechef Anna Wikland men fick senare följande meljsvar av Mark Jansen, Googles kommunikationschef för norra Europa:

"Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet i år togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan - kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet. Våra innehållspolicyer sätts globalt. Även arbetet med att se till att policyerna efterlevs sköts globalt och centralt, inte av de lokala kontoren."

TEXT: NYHETSREDAKTIONEN