Facebook noscript imageSköt gängledaren i könsorganet – nu döms ”springpojkarna”
Nyheter
Sköt gängledaren i könsorganet – nu döms ”springpojkarna”
De gängkriminella Alexander Sabanovs och Osama Adem dömdes till 14 respektive tolv års fängelse för mord på en gängledare i Gävle. Foto: Polisen
De gängkriminella Alexander Sabanovs och Osama Adem dömdes till 14 respektive tolv års fängelse för mord på en gängledare i Gävle. Foto: Polisen

Två 20-åriga gängkriminella dömdes under torsdagen till fängelse av Gävle tingsrätt för att ha skjutit ihjäl en man i centrala Gävle i november.

Det var den 11 november förra året som en ledare ur ett kriminellt nätverk blev avrättad mitt på öppen gata i centrala Gävle. När polisen anlände till platsen anträffades en man i 27-årsåldern – tidigare känd av polisen – skottskadad i både huvud, bål och könsorgan, något som Bulletin rapporterat om tidigare.

Den 27-årige mannen avled på platsen och polisen kunde snabbt därefter gripa Alexander Sabanovs och Osama Adem, båda 20 år gamla. De anhölls av åklagare tidigt morgonen därpå och har suttit frihetsberövade sedan dess i väntan på rättegång och dom. Både Sabanovs och Adem är sedan tidigare dömda för brott och kända av polisen. Brottsoffret var en känd gängledare och har dömts för flera brott.

Uppgörelse i gängmiljö

Under fredagen föll domen i Gävle tingsrätt. Männen döms för att tillsammans ha skjutit ihjäl den 27-årige mannen med flera skott, bland annat ett i könsorganet. Alexander Sabanovs, döms för mord till 14 års fängelse och kumpanen Osama Adem, med medborgarskap i både Eritrea och Sverige, döms för mord till tolv års fängelse.

De båda männen ska även betala skadestånd till de tre målsägande i fallet. I domen framgår att skjutningen är en uppgörelse i den kriminella gängmiljön. Exakt motiv framgår inte, mer än att de båda männen agerat ”springpojkar”, enligt åklagaren.

De båda männen fick reducerat straff till följd av sin låga ålder vid tidpunkten för gärningarna, livstids fängelsestraff är därmed inte aktuellt.

De båda männen flydde på elsparkcyklar efter dödskjutningen och det var en viktig del av bevisningen i utredningen.

Läs även: Sköt offret i huvudet och könsorganet – två män åtalas för mord i Gävle

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu