Facebook noscript imageLife of Brian blir woke-tvättad
Nöje
Life of Brian blir woke-tvättad
Rollkaraktären Stan vill bli mamma, men saknar livmoder. Foto: Sjärmavbild Youtube
Rollkaraktären Stan vill bli mamma, men saknar livmoder. Foto: Sjärmavbild Youtube

I en teatertolkning av Monthy Pythons klassiska ”Life of Brian” kommer flera scener att tas bort. Inte för att de anses kränka kristna utan bland annat HBTQI-personer. Filmen lyckades ta sig ur dispyterna med kyrkan på 70-talet, men nu verkar det ta stopp.

Expressen rapporterar att Life of Brian blir nästa kulturprojekt som blir woke. Den klassiska Monty Pythonfilmen från 1979 ska bli teater i London, den anses kränkande och ska därför tvättas.

En scen som tas bort är korsfästelsen av Brian. Sången ”Always look on the bright side of life” kommer däremot att få finnas kvar.

En annan scen som tas bort är när rollkaraktären Stan vill bli kvinna. Hans vänner anses inte tillräckligt stödjande när han vill bli en HBTQI+-person. I filmen säger han:

– Det är varje mans rätt att få barn om man vill ha det, men blir då ifrågasatt av sina vänner.

John Cleeses rollkaraktär Reg svarar:

- Men du kan inte få barn. Du har ingen livmoder!

Stan blir då ledsen och svarar att han blir förtryckt. Man enas dock om en kompromiss. Om nu Stan inte kan bli mamma, så kommer deras gerillagrupp ändå att kämpa för Stans rätt att bli mamma.

Flera skådespelare har kritiserat scenen och nu måste den tas bort.

John Cleese har i en kommentar sagt:

– Här har du något som man aldrig har klagat på i 40 år, som jag har hört talas om, och nu kan vi helt plötsligt inte göra det eftersom det kommer att kränka folk. Vad ska man göra med det? Men jag tror att många saker faktiskt, på något konstigt sätt, förutspådde vad som skulle hända senare, säger han om scenen.

Life of Brian, Ett herrans liv är dess svenska titel, har ansetts vara en av de bästa komedierna som någonsin har gjorts. Den har topprankats av bland andra Channel 4, The Guardian och 50 Greatest Comedy films. 1999 utsågs den av Brittiska Film Institutet till den 28:e bästa brittiska filmen någonsin.

Filmen har skapat en lång rad klassiska citat som: ”He’s not the Messiah, he’s a very naughty boy!”, ”What have the Romans ever done for us?” och ”I’m Brian and so’s my wife”.

Anklagelser om blasfemi

Filmen blev, om än väldigt nedtonad i sin kritik mot kristendomen, kritiserad från dag ett när den släpptes. Den hade svårt att få tillstånd att visas på biografer och tv-kanaler som BBC, och ITV vägrade länge att visa den. Orsaken var att den ansågs kunna kränka kristna.

I Storbritannien förbjöds filmen från att visas i flera kommuner. Filmen förbjöds att visas i Irland under de första åtta åren efter att den släpptes och i Norge förbjöds visningar under ett år. Sverige tog mer lätt på bråket och här marknadsfördes i stället filmen som ”Filmen som var så rolig att den totalförbjöds i Norge”.

Scenerna med korsfästelsen och inför korsfästelsen kritiserades också häftigt – de ansågs förminska Jesu lidande på korset. Bland annat säger en person till Brian att det inte är så farligt med korsfästelse när man väl är uppe, en annan säger att det vore värre att bli knivhuggen.

De sista brittiska förbuden mot filmen togs bort väldigt sent. I Torbay tilläts visning först 2008 och den walesiska staden Aberystwyth tilläts den först 2009.

Filmen har beskrivits som en kritik mot vänstergrupper, genom att flytta deras då högljudda typ av stridigheter till en historisk situation och på vis gör dem synliga. Den lyfter också upp vad som ibland kallas för ”de små skillnadernas narcissism”, om hur små sekteristiska grupper bekämpar varandra över mer eller mindre minsta kommatecken.

Läs även: 193 000 lediga jobb men 327 000 är arbetslösa

Nyhetsredaktionen