Facebook noscript imageÅkessons svar efter Anderssons attack: ”Fruktansvärt skamlöst”
Politik
Åkessons svar efter Anderssons attack: ”Fruktansvärt skamlöst”
Foto: Pontus Lundahl/Johan Nilsson/TT
Foto: Pontus Lundahl/Johan Nilsson/TT

Den första partiledardebatten i riksdagen sedan sommaruppehållet präglades av hårda ord mellan S-ledaren Magdalena Andersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Andersson hävdar att statsminister Ulf Kristersson tillåter SD förvärra korankrisen, vilket Åkesson tillbakavisade.

Enligt Andersson sprids det nu en bild av Sverige som intolerant och hatisk, vilket inte endast påverkar Sveriges Natoprocess eller svenska företag utomlands, utan även svenska medborgares säkerhet.

Under debatten uppmanade Andersson statsminister Ulf Kristersson att inleda samarbete med andra partier i riksdagen i stället för Sverigedemokraterna. Hon upprepade dessutom kravet om att Richard Jomsof (SD) ska lämna sin post som ordförande för justitieutskottet.

Jimmie Åkesson (SD) uttryckte starkt missnöje över Anderssons uttalande.

– Här står Sveriges före detta statsminister och pratar strunt, inledde han.

– Det är så fruktansvärt skamlöst och otroligt ovärdigt av en före detta statsminister och finansminister att inte ta ansvar på något sätt för det kaos man har ställt till med här i landet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen gör inte tillräckligt

Statsminister Ulf Kristersson öppnade debatten med att rikta fokus mot att att två personer dödats i gängvåldet i Uppsala den senaste veckan. Han nämnde även att tre unga tonåringar hittats mördade runt om i Stockholm.

– Nya gränser har passerats igen. Inget annat land i Europa har samma våldsutveckling, sade Kristersson.

Han betonade även att regeringen arbetar hårt för att få stopp på gängkriminaliteten.

– De här gängen kommer inte att sluta. De kommer bara att sluta när vi vunnit över dem. Denna regering är beredd att gå så långt som krävs för att stoppa dem.

Magdalena Andersson i sin tur var inte imponerad över regeringens hantering av gängvåldet. Hon menar att regeringen inte gör tillräckligt.

– Den utlovade rivstarten (i kampen mot gängen) har det inte blivit något av.

– Efter ett år med SD-regeringen kan vi konstatera att Sverige har blivit farligare, svenska folket har blivit fattigare.

Läs även: Barn utnyttjades för brottslighet – historisk dom mot 20-åring

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu