Facebook noscript imageAlan Dershowitz: Hamas på väg till Malmö
Fokus
Alan Dershowitz: Hamas på väg till Malmö
Alan Dershowitz. Till vänster demonstration i Malmö. Foto: Bulletin/Johan Nilsson/TT
Alan Dershowitz. Till vänster demonstration i Malmö. Foto: Bulletin/Johan Nilsson/TT

Israel måste ”tillåtas” besegra Hamas. Annars kommer det få förödande konsekvenser för både Europa och USA. Det säger Harvardprofessor emeritus i juridik Alan Dershowitz i en intervju med Bulletin. – Hamas kommer snart till en bio nära dig, varnar Dershowitz som i intervjun också sågar wokeideologi som ansvarig för den växande antisemitismen på universitet.

USA och president Joe Biden förhindrar Israel från att försvara sig själv. Det säger Harvardprofessorn emeritus Alan Dershowitz till Bulletin. Dershowitz, som själv är registrerad Demokratisk väljare, utvecklar:

– Man gör det genom att införa olika förhållningar och begränsningar för Israel att agera. Och nu görs ansträngningar för att införa ytterligare begränsningar, säger Dershowitz.

Efter Hamas invasion och massaker i Israel den 7 oktober – och kidnappning av över 200 gisslan – skrev Dershowitz på 30 dagar en bok om Israels krig mot Hamas, War Against the Jews: How to End Hamas Barbarism.

Han konstaterar att i Israel-Hamaskriget har flera olika amerikanska aktivistgrupper gått ut och krävt – inte att Hamas ska lägga ner vapen och frisläppa gisslan – utan att USA ska stoppa allt bistånd till Israel.

– Det har också kommit påståenden om att Israels självförsvar utgör folkmord, säger Alan Dershowitz.

Tryck från vänster

Han ser ett ökande tryck mot Biden som kommer dels från europeiska länder, dels från grupper av unga studeranden på amerikanska universitet. I Sverige har flera riksdagsledamöter och även journalister anklagat Israel för folkmord.

Det är fel att kalla det propalestinska aktivister. Istället handlar det om ett hat mot staten Israel konstaterar Alan Dershowitz.

– Låt mig vara mycket tydlig: det handlar inte om Palestina. Det handlar bara om det faktum att Israel är det judiska folkets nationella stat.

– Det bästa beviset på detta är att de här ungdomarna som demonstrerar [på amerikanska campus] för Hamas och för palestinierna inte har sagt ett ord om Ryssland, om Putins mordhandlingar i Ukraina och dödar sin motståndare. De har inte sagt ett ord om uigurerna i Kina. De har inte sagt ett ord om kurderna. De har inte sagt ett ord om de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågår i Darfur, säger Alan Dershowitz.

”Selektiva människorättskämpar”


Han kallar aktivisterna för ”selektiva människorättskämpar”.

– De bryr sig inte om det palestinska folket. Man är bara mot Israel.

Vad beror det på?

– Europa har varit besatt av Israel i hundratals år. Det blev ett moratorium på det från 1945 efter Förintelsen fram till omkring 2000.

– Men nu är antisemitsmen tillbaka på tidigare nivåer och Sverige är bland de länder där det är som värst. Sverige och Irland har haft en utbredd antisemitism som tolererats av ländernas regeringar.

Att det är ren antisemitism bevisades enligt Alan Dershowitz dagen efter Hamas attack, den 8 oktober.

– Det var då blodet fortfarande flödade från de avskurna och våldtagna individerna innan Israel sköt ett enda skott eller hade en enda soldat i Gaza, säger Dershowitz.

Han beskriver hur det redan då, den 8 oktober, fanns grupper som lade skulden på Israel.

– Människor kan ha rimliga åsikter om huruvida det som Israel gör i Gaza idag är lämpligt, men det är inte kärnan till den antisemitism vi ser. Den grundläggande orsaken till denna antisemitism är inte vad Israel gör. Det är att Israel är det judiska folkets nationella stat.

”Hamas kommer snart till en bio nära dig”

Du har sagt att det inte kommer sluta om Hamas tillåts få någon form av seger. Att Hamas inte kommer nöja sig med Israel, utan fortsätta till andra länder.

– President Biden har rätt när han säger att Putin måste stoppas i Ukraina. Faller Ukraina kommer Putin gå vidare till Lettland och Litauen och Finland och kanske Sverige.

– Samma sak gäller för Hamas.. De kommer till Malmö, där de har stort stöd och till andra delar av Europa där Hamas har mycket stöd. Hamas kommer snart till en bio nära dig.

En Hamasplan för att attackera Israels ambassad i Stockholm avslöjades i mitten av januari.

– Vi vet redan att agenter från Hamas kommer att leta upp olika platser i Europa för att utföra terroristattacker, säger Alan Dershowitz.

– Kom ihåg att Hamas mål inte bara är att utplåna Israel. Det är att skapa ett muslimskt kalifat i hela Europa.

Direkt efter attacken 7 oktober fick Israel ett stort stöd från alla riksdagspartierna i Sverige (Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar krävde dock eld upphör och stopp för Israel den 8 oktober). Men Alan Dershowitz påminner om hur det jublades på svenska gator.

– I Malmö firades vad Hamas gjort. Så var det på många andra platser i Europa och i USA.

#metoo blinda för våldtäkterna på israeler

Opinionsundersökningar kort efter attacken visade på ett förkrossande stöd för Hamas bland palestinier både i Judéen och Samarien (Västbanken) och Gaza.

– Det fanns också feministiska rörelser som till exempel #metoo som i princip sa: ”Me too, men inte om du är jude/judinna”. Det här är personer som fortfarande inte tror på videoklippen och fotografierna av de brutala våldtäkterna [på judinnor].

– De är oktober 7-förnekare. Det är en del av samma fenomen som gav oss Förintelseförnekare.

– Att jämföra folkmord med det Israel gör är en blatant form av Förintelseförnekelse.

Det finns de, bland annat FN:s generalsekreterare Antonio Gutérrez, som säger att kriget inte började den 7 oktober, eller att det inte skedde i ett vakuum.

– Självklart började inte kriget den 7 oktober. Det började på 1920-talet. Det började 1938 när palestinierna erbjöds en stat och de sa: ”Nej, vi vill bara inte att det ska finnas en judisk stat.” Det började 1948 när palestinierna återigen erbjöds en stat av FN och sa nej och började attackera Israel. Det här är ett krig som är över ett sekel gammalt.

– Men det som hände den 7 oktober var något helt annorlunda. Det påminde om Förintelsen.

Många av de som mördades, våldtogs, skändades och kidnappades på kibbutzer av Hamas tillhör de israeler som var mest vänliga inställda till araberna i Gaza. Det visar enligt Dershowitz att det aldrig handlat om något annat än judehat för Hamas.

- Kom ihåg att Hamas har sagt att man skulle upprepa 7 oktober igen och igen. Och om Hamas hade förmågan att göra det, skulle de döda alla judiska israeler. De skulle också döda kristna araber. De skulle döda homosexuella.De skulle döda transsexuella. De skulle döda dissidenter, säger Alan Dershowitz.

– Så det här är inte bara en strid mellan Israel och Hamas, det är en strid mellan terrorism och civilisation.

När västliga politiker, som i Sverige, säger att det måste finnas plats för judiskt liv i Sverige, eller i andra länder. Ser du något som tyder på att man är beredda på att sätta kraft bakom de orden?

– Det råder verkligen tvivel om att det finns en framtid för judar i Sverige. Det råder en högst verklig tvekan om att det finns en framtid för judar i Europa överhuvudtaget, säger Alan Dershowitz.

”UNRWA är en gren av Hamas”

Sverige har under lång tid varit en av de största bidragsgivarna till FN:s palestinska flyktingorganisation UNRWA. Anklagelser har kommit om de nära relationerna mellan Hamas och UNRWA. Alan Dershowitz är glasklar.

– UNRWA bör helt demonteras. UNRWA är en gren av Hamas och var ett misstag redan från början. Varför inrätta en separat flyktingorganisation bara för palestinierna, säger han.

– Vi vet att minst trettio medlemmar av UNRWA deltog på ett eller annat sätt den 7 oktober. Jag misstänker att det är mer än 100 och bevisen kommer att dyka upp. UNRWA har ingen framtid. UNRWA måste avvecklas på samma sätt som Hamas måste förstöras.

Alan Dershowitz betonar att det måste finnas en hjälporganisation på plats i Gaza för att hjälpa palestinier. Men att det inte kan vara UNRWA. Dershowitz anklagar Hamas för att ha förstört det palestinska folkets framtid i Gaza.

När Israel lämnade Gaza 2005 fanns alla möjligheter att skapa ett fantastiskt samhälle tycker Alan Dershowitz.

– Det kunde ha varit det vackraste området i Mellanöstern. Men i stället stal Hamas kleptokrati allt. Man stal maten, medicinen, betongen, byggutrustningen, man stal skolorna från invånarna i Gaza. Hamas förvandlade dem till fattiga och använde alla resurser för sitt terrorkrig mot Israel.

Alan Dershowitz grundinställning är att situationen i Gaza idag är till 100 procent Hamas fel och noll procent Israels.

– Det bästa som kan hända det palestinska folket i Gaza är att Israel förstör Hamas.

Den antisemitism som finns inom den akademiska världen spårar Alan Dershowitz till en konstruktion av mångfaldsideologi - wokekultur – som spritts på universiteten.

Claudine Gay är bara ett symtom

Harvards president Claudine Gay tvingades i höstas bort efter att ha haft svårt att rakt av fördöma judehat.

– Hon sa att om du säger något, någon form av mikroaggression mot en svart person eller en homosexuell person eller arab, då slängs du ut från universitetet. Men när det gäller att uppmana till folkmord mot judarna, då är det en fråga om ”kontext”.

Gay är bara ett symtom på det underliggande problemet enligt Alan Dershowitz. Antisemitismen sitter i väggarna i institutionerna.

– Allt det här kommer från ideologin om mångfald, jämlikhet och inkludering, från nonsens om tvärsektionalitet. Det här är en konstruktion som byggts upp med miljarders dollar och måste demonteras om man ska se ett slut på antisemitismen.

Pelle Zackrisson