Facebook noscript imageAMF Tjänstepension köpte JM av krisande SBB
Ekonomi
AMF Tjänstepension köpte JM av krisande SBB
SBB är inne i en djup kris. Från en av börsens folkaktier har bolaget nu blivit ett sorgebarn. Foto: Johan Nilsson/TT
SBB är inne i en djup kris. Från en av börsens folkaktier har bolaget nu blivit ett sorgebarn. Foto: Johan Nilsson/TT

Fastighetsbolaget SBB sålde i förra veckan aktier i JM för att hantera krisen som uppstått i bolaget. En av de stora köparna visar sig nu vara AMF Tjänstepension.

Fastighetsbolaget SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, har under en tid skakats finansiellt. Deras kreditbetyg sänktes till skräpnivå vilket skapade stora problem för bolaget.

När kreditvärderingen blev skräpstatus ställdes en emission in och aktieutdelningen flyttades fram.

Som en del av att hantera problemen sålde SBB sitt innehav i byggbolaget JM för ungefär 2,8 miljarder kronor. Då meddelades att det såldes till internationella och svenska köpare. Förlusten för SBB beräknas vara ungefär 3,3 miljarder kronor.

TT rapporterar att AMF Tjänstepension tar över som största ägare efter att ha köpt 3,45 miljoner aktier. AMF:s totala ägande är därmed 19 procent av byggbolaget.

AMF Tjänstepension drivs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv och har ungefär fyra miljoner kunder som har hela eller delar av sin pension där.

SBB, som sålde aktierna, drivs och grundades av Ilija Batljan. Batljan hade innan han startade SBB en framgångsrik karriär inom Socialdemokraterna.

Han har varit oppositionsråd och kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn. Som tjänsteman var han bland annat politiskt sakkunnig åt Maj-Inger Klingvall och Ingela Thalén.

Nyhetsredaktionen