Facebook noscript imageAmnestys generösa linje hotar vår ekonomi – och den fria rörligheten
Carolin Dahlman
Krönikörer
Amnestys generösa linje hotar vår ekonomi – och den fria rörligheten
Uteliggare i centrala Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Uteliggare i centrala Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fri rörlighet blir en omöjlig vision om alla som befinner sig i Sverige ska ha rätt till sjukvård på bekostnad av oss skattebetalare. Generositet med andras pengar kan i längden tvinga oss att stänga gränsen. 

KRÖNIKA. Häromveckan berättade P1 Morgon om 25-åriga bulgariska ”Maria” som efter ett akut kejsarsnitt i Sverige hade fått en saftig räkning på 150 000 kronor, eftersom hon saknade det europeiska sjukförsäkringskort som gör att hemlandet täcker kostnaden. Nu stod hon i skuld till Region Gävleborg, men hade varken jobb, pengar eller mat.

Man känner naturligtvis sympati för hennes svåra situation, men svenska skattebetalare ska inte ska behöva betala sjukvård för andra länders medborgare. Tanken är ju att vi betalar skatt för vår egen trygghet medan bulgarer får hjälp av sitt eget land.

Men detta håller inte Amnesty Sverige med om. I ett par år har man envist kampanjat för att EU-migranter ska få vård betald av oss på samma sätt som papperslösa får. Argumenten är storslagna; man har hänvisat till folkrättsliga skyldigheter och människorättsansvar och till och med anklagat Sverige för att upprätthålla diskriminering. 

”Tillgång till vård är en mänsklig rättighet som ska gälla ALLA”, skrev Amnesty i årets uppmaning till regeringen. För ett par år sedan skrev en av organisationens jurister: ”De mänskliga rättigheterna omfattar alla som befinner sig inom en stats territorium – inte bara dess medborgare.” Amnesty menade att: ”Regeringen måste ta sitt ansvar för romer och andra utsatta EU-medborgare.” 

Tanken är ju att vi betalar skatt för vår egen trygghet medan bulgarer får hjälp av sitt eget land.

Dessvärre kostar de stora orden onekligen pengar och någon måste betala. Region Gävleborgs skattebetalare lär aldrig få tillbaka de 150 000 kronor som ”Marias” kejsarsnitt kostat. Självklart hade dessa kronor i stället kunnat gå till en Gävlebo i behov av vård. 

I Gävleborg var man stenhård. Om Bulgarien inte betalar tillbaka måste ”Maria” själv stå för vården, men tyvärr finns det regioner som skriver ner skulder – det vill säga skänker bort skattepengar. I P1 Morgons inslag nämndes Region Jämtland Härjedalen; jag hoppas att det inte är fler. Varför ska medborgare från andra länder som saknar försäkring få ligga svenskar till last?  

2018 krävde Amnesty att svenska myndigheter bör bygga långtidshärbärgen och sätta upp kostnadsfria offentliga toaletter åt EU-migranter. Rätten till toa var starkt kopplad till ”rätten till mänsklig värdighet”.

Men var det verkligen så den fria rörligheten med tremånadersregler skulle fungera? Skulle den innebära att folk fick komma hit och bo här i åratal och kräva husrum och sanitära lösningar med hänvisning till ”värdighet”? Om Sverige är alltför generöst med bekvämligheter ökar ju risken att fler bosätter sig här på lång sikt. ”Maria” från Bulgarien hade exempelvis tre barn, varav alla var födda i Sverige. 

Mitt hjärta ömmar för människor som är födda i svårare förhållanden, men det behövs ordning och reda kring migrationen. 

Våra politiker behöver ta ett snack om hur den fria rörligheten fungerar. Dels på grund av detta med olikheter i romers sjukvårdsförsäkring, och dels på grund av asylrätten. 

Just nu kommer det många migranter till Kanarieöarna. Antalet har tiodubblats i år och över 20 000 människor har kommit till Gran Canaria. ”De flesta som anländer saknar asylskäl utan har i stället som mål att ta sig till Europas fastland för att jobba svart”, rapporterade SVT:s utsände. 

I ett mejl till mig utvecklade han: ”Alla jag pratat med, såväl hjälporganisationer, myndigheter, boende här som migranterna själva bekräftar att de absolut flesta som kommit hit är unga män från företrädesvis Marocko och Senegal och andra västafrikanska länder (länder som inte befinner sig i krig)."

Detta är naturligtvis ohållbart, både för de enskilda och för samhället. Migranterna betalar dyra pengar för resan som afrikanska familjer hamnar i skuld för, och det lär växa fram en svart arbetsmarknad med orättvisa villkor. Konsekvensen kan bli att länder tvingas stänga sina gränser, eftersom de skattebetalande medborgarna i EU knappast kommer att acceptera att oklarhet och slapphet kring regler drabbar dem i vardagen. 

Mitt hjärta ömmar för människor som är födda under svårare förhållanden, men det behövs ordning och reda kring migrationen. De som utlovar allt åt alla och låter någon annan ta notan gör mer skada än nytta, både för den grupp de vurmar för och alla som blir tvungna att öppna plånboken.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör på Bulletin
carolin@bulletin.nu

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.