Andrew Rosenthal ny chefredaktör för Bulletin: ”Högst på min drömlista”
Fokus
Andrew Rosenthal ny chefredaktör för Bulletin: ”Högst på min drömlista”
Foto: Privat/Haxorjoe CC BY-SA 3.0.
Foto: Privat/Haxorjoe CC BY-SA 3.0.

Han har varit chef för världens mest prestigefyllda ledarsida på New York Times. Nu blir Andrew Rosenthal ny chefredaktör när Bulletin återstartar. – Med Andrew kommer vi att höja standarden på svensk journalistik och är tillbaka både uppgraderade och starkare, säger Tino Sanandaji, Bulletins grundare.

7 Apr 2021 22:29
Uppdaterad:
8 Apr 2021 08:42

Efter en tid med uppehåll och turbulens är nu Bulletin tillbaka och man gör det med en blytung rekrytering.

Andrew Rosenthal, tidigare chef för New York Times opinionssida kliver in i rollen som tillförordnad chefredaktör.

– Genom att rekrytera en av USA:s tyngsta journalister importerar vi kunskapen för att höja standarden på svensk journalistik, säger Tino Sanandaji, Bulletins grundare.

Närmast sig kommer Andrew Rosenthal att ha Pelle Zackrisson som nyhetschef och operativ redaktionschef. Zackrisson kommer närmast från Nyheter Idag.

Bulletin rekryterar även förre Harvardprofessorn Nicco Mele, expert på affärsutveckling av digitala medier.

Styrelseordföranden Atta Tarki är mycket nöjd med rekryteringarna.

– En nyhetstidning är inte mycket mer än summan av de människor som bidrar till tidningen. Det handlar så klart om både våra anställda och läsare, eftersom båda dessa grupper bidrar till hur vi utformas som en tidning, säger Atta Tarki.

– När jag trädde in som styrelseordförande på Bulletin var det tydligt för mig att både våra anställda och läsare ställde högre krav på oss än vi hade förmått leverera. Andy Rosenthal och Nicco Mele var högst på min drömlista av personer jag ville rekrytera till Bulletin. De är var och en kolossalt respekterade inom sina egna fält.   

Säg något om Andrew Rosenthal och Nicco Mele och vad du tror att de kommer att bidra med till Bulletin.

– Andy är kanske den mest respekterade personen i den amerikanska nyhetsvärlden. Han har fått erkännande och beröm för att ha upprätthållit den starka interna kulturen inom New York Times som gjort dem till den tidning flest personer ser upp till i hela världen, säger Atta Tarki.  

– Nicco är världens främsta expert på affärsmodeller för digitala tidningar.

– Jag är otroligt glad och tacksam för att de båda är villiga att ställa upp och hjälpa Bulletin – och Sverige – skapa en ny tidning vi kan vara stolta över, säger Atta Tarki.

Under tiden som Bulletin haft uppehåll har en ny app utvecklats som finns tillgänglig på Google Play och snart även på Apples App Store.