Facebook noscript imageAvtalet mellan S och politisk ”vilde” får Turkiets Erdoğan att se rött
Nyheter
Avtalet mellan S och politisk ”vilde” får Turkiets Erdoğan att se rött
Amineh Kakabaveh anser inte att S uppfyllt sin del av avtalet. Foto: Erik Simander/TT
Amineh Kakabaveh anser inte att S uppfyllt sin del av avtalet. Foto: Erik Simander/TT

Avtalet som säkrade Magdalena Andersson som statsminister är en del av bakgrunden till att Erdoğan kallat Sverige en ”fristad för terrorister”. Enligt avtalet ska samarbetet mellan S och kurdiska PYD fördjupas. Samtidigt saknar det helt konkreta åtgärder och tidsplaner.
”Avtalet är en politisk produkt utan substans”, skriver advokat Mats Bergh till Bulletin.

När Magdalena Andersson valdes till statsminister i höstas var den politiska vilden Amineh Kakabaveh den avgörande rösten. Kakabaveh var tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet och profilerad i frågor om hedersrelaterat förtryck av unga kvinnor i svenska förorter. Det gjorde henne till en kontroversiell och omtvistad profil i partiets riksdagsgrupp.

Efter en långvarig och hård internkonflikt inom Vänsterpartiet valde hon själv att lämna partiet, bara timmar innan dåvarande partisekreteraren Aron Etzler planerat att utesluta henne under kuppartade former, på ett i all hast snabbinkallat sammanträde med partiets verkställande utskott. Detta förekom alltså Kakabaveh genom att själv lämna partiet.

Kopplingar till PKK

I det avtal som Amineh Kakabaveh slöt med Socialdemokraterna den 24 november 2021 för att säkra Magdalena Anderssons val till statsministerposten framgår att Socialdemokraterna ska fördjupa sitt samarbete med det Demokratiska unionspartiet, PYD. I den kurdiska självstyrande delen av Syrien är PYD ett parti med ideologiska kopplingar till Kurdistans arbetarparti, PKK.

PKK är terroristklassat av såväl EU som Nato, Sverige, Israel, USA och Turkiet. I avtalet mellan Kakabaveh och S står det ”att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt”.

I avtalet ställer även Kakabaveh krav på att den kurdiska partiledaren Selhattin Demirtas friges från fängelset. Han är partiledare för Folkens demokratiska parti, HDP, i Turkiet. Demirtas greps i sitt hem i november 2016 och sitter i dag i turkiskt fängelse där han på senare tid skrivit flera böcker. Den nuvarande regimen i Turkiet hävdar att HDP har kopplingar till terrorklassade PKK.

”Vill lämna regeringen”

Bulletin har varit i kontakt med Socialdemokraterna för att höra om några aktiva åtgärder vidtagits för att uppfylla Kakabavehs avtal och om något arbete inletts med att försöka frige Demirtas ur fängelset, men inte fått något svar. Avtalet som Socialdemokraterna kallar en överenskommelse heter: ”S fördjupar samarbete med självstyre”. Avtalet är undertecknat av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

I en intervju i Expressen säger Kakabaveh att hon inte tycker att regeringen uppfyllt villkoren i avtalet och att hon därför i framtiden inte avser rösta med regeringen.

– I överenskommelsen som slöts i november framgår det att det är oacceptabelt att kurderna i Rojava och att YPJ, YPG, HDP och PYD:s medlemmar blir terrorstämplade. Alltså går inte ekvationen ihop, att ena sidan stödja dem i kampen med självstyret och å andra sidan stämpla asylsökande medlemmar och sympatisörer som terrorister. Detta är något Säpo gör, säger Kakabaveh till Bulletin.

Enligt Turkiets president Erdoğan är Sverige en fristad för terrorister, skriver DN. Han har riktat ett krav till Sverige att utlämna cirka 20 personer som han menar är kurdiska terrorister. Ett liknande krav gällande cirka fem personer har riktats mot Finland. En av dem han pekat ut är just Amineh Kakabaveh, hon säger till DN att detta är ett sätt att få tyst på henne.

Avtalet saknar substans

I avtalet mellan Kakabaveh och Socialdemokraterna framgår gemensamma aspirationer, men inga genomförandebeskrivningar, tidsramar eller andra detaljer. Hur PYD ska stöttas framgår inte heller.

”Innehållet är inget avtal i juridisk mening och inte heller i dagligt tal, välvilligt tolkat. Texten är ett sammelsurium av ostrukturerad och upprepad text som även innehåller kritik mot Turkiet. Det enda konkreta är att Amineh Kakabaveh skall delta i Socialdemokraternas fördjupade samarbete med PYD. Inga som helst detaljer kring detta och inga konsekvenser om detta inte sker. Avtalet är en politisk produkt utan substans”, skriver Mats Bergh, advokat med affärsjuridik som specialitet, i ett mejl till Bulletin.

Läs även: Kakabavehs känga mot Magdalena Andersson – ”viker ner sig”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu

fakta

Kurdiska partier och väpnade styrkor

  • PKK – Kurdistans arbetarparti, Marxist-leninistiskt och kurdisk-nationalistisk. Bildades 1978 av bland annat dess blivande ledare Abdullah Öcalan, med kurdiskt självbestämmande i kurdiska områden av Turkiet som mål. Mellan 1984–2013 låg Turkiet och PKK i öppen väpnad konflikt med varandra. PKK har angripit såväl militära som civila mål. Terrorstämplade av bland andra Nato och EU.
  • PYD – Demokratiska unionspartiet. Ett kurdiskt parti bildat 2003 i den självstyrande kurdiska regionen Rojava i nordöstra Syrien, och idag en av dess mest inflytelserika krafter. En från PKK självständig organisation. Det har dock funnits överlapp i medlemskap. Organisatoriskt tillhör de samma kurdiska paraplyorganisation som PKK, och deras ideologi är likartad. Hur starka kopplingarna verkligen är är omtvistat.
  • YPG är PYD:s militära gren. Under inbördeskriget i Syrien och inte minst i kriget mot Islamiska Staten, samarbetade YPJ nära med USA:s militära styrkor under de båda presidenterna Obama och Trump.
  • YPJ är YPG:s kvinnliga militära organisation.
  • Med undantag av Turkiet och Qatar så terroriststämplar inga länder idag vare sig YPG eller YPJ.