Facebook noscript imageAzerbajdzjanska riksförbundet nekas statsbidrag – kopplas till etnofascistisk organisation
Nyheter
Azerbajdzjanska riksförbundet nekas statsbidrag – kopplas till etnofascistisk organisation
Azerbajdzjanska riksförbundet nekas statsbidrag – visar sig ha kopplingar till turkiska, högerextrema Grå vargarna. Foto: Darko Vojinovic
Azerbajdzjanska riksförbundet nekas statsbidrag – visar sig ha kopplingar till turkiska, högerextrema Grå vargarna. Foto: Darko Vojinovic

Azerbajdzjanska riksförbundet blir av med statsbidraget för etniska organisationer för 2022. Detta eftersom riksförbundets ledamöter haft kopplingar till turkiska etnofascistiska Grå vargarna. Riksförbundet har tidigare beviljats hundratusentals kronor i statligt stöd från myndigheten.

I ett pressmeddelande den 13 januari meddelade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att 19 miljoner kronor ska fördelas mellan 43 etniska organisationer för 2022. Av 56 organisationer som ansökt om bidrag för 2022 fick 43 bifall. En av organisationerna som nekas bidrag är Azerbajdzjanska riksförbundet.

I myndighetens motivering gällande avslaget finns följande lydelse MUCF bedömer att ni inte uppfyller villkor för bidraget enligt förordning (2008:63) om statsbidrag till organisationer på etnisk grund. MUCF bedömer att ni inte lever upp till förordningens krav på att verksamheten inte får strida mot demokratins idéer”.

Det var i november 2020 som NB Nyhetsbyrån i en artikelserie avslöjade att Azerbajdzjanska riksförbundet hade kopplingar till de turkiska etnofasictiska Grå Vargarna.

Flera ledamöter i förbundets styrelse hade visat sitt stöd till Grå vargarna på sociala medier och deltagit i en bilkonvoj tillsammans med ordföranden för Grå vargarna i Skåne, Gökhan Filyos. En annan ledamot i förbundet hade raderat ut hela Armenien från kartan på sin privata Facebook.

Grå vargarna är en turkisk högerextrem organisation som grundades på 1960-talet och som enligt turkiska myndigheter ligger bakom omkring 700 mord. De är en militant del av turkiska MHP, (Nationella aktionspartiet) som regerar med det styrande konservativa AKP, (Rättvise- och utvecklingspartiet) i Turkiet, enligt statsvetaren Magnus Norell.

I MUCF:s utredning framgår det att det kan finnas vissa organisatoriska kopplingar mellan Azerbajdzjanska riksförbundet och Grå vargarna. Utredningen visar att minst två av ledamöterna varit medlemmar i MHB:s initiativgrupp, som enligt tysk säkerhetsunderrättelsetjänst anser sig vila på samma ideologi.

Azerbajdzjanska riksförbundet har fått tillfälle att bemöta kritiken, men vid en samlad bedömning som myndigheten gjort anses svaren som organisationen lämnat inte vara tillräckligt tillförlitliga.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu