Barn till IS-jihadister i Halmstad omhändertagna enligt LVU
Per Gudmundson
Ledare
Barn till IS-jihadister i Halmstad omhändertagna enligt LVU
Lägret al Hol i Syrien, där IS-jihadisters familjer hålls internerade. Den nu aktuella Halmstadfamiljen har enligt uppgifter i domen suttit där. Foto: Baderkhan Ahmad, AP/TT.
Lägret al Hol i Syrien, där IS-jihadisters familjer hålls internerade. Den nu aktuella Halmstadfamiljen har enligt uppgifter i domen suttit där. Foto: Baderkhan Ahmad, AP/TT.

En 3-årig flicka och hennes 14-åriga halvsyster har omhändertagits av socialkontoret i Halmstad. Man befarar att mamman ska ta barnen till krigszonen i Syrien. Pappan dog i jihad för Islamiska staten.

29 Jan 2021 05:00

En 14-årig flicka och hennes 3-åriga halvsyster omhändertas med stöd av LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Anledningen är att man befarar att mamman, född 1972 och bosatt i Halmstad, ska återvända med barnen till Islamiska Staten och krigszonen i Syrien. Domen föll i förvaltningsrätten i Göteborg i tisdags.

Mamman och flickorna har nyligen kommit hem till Sverige från lägret al Hol i norra Syrien, där en stor mängd av IS-jihadisternas familjer internerats. 

Socialnämnden i Halmstad beslöt den 14 december att omedelbart omhänderta flickorna. Enligt en orosanmälan från polisen reste mamman till Syrien med sin familj år 2013 och anslöt sig där till terrororganisationen Islamiska Staten. I orosanmälan framkom också uppgifter som tyder på att den äldre av de två flickorna har gifts bort när hon var tolv år gammal – det vill säga under tiden i Islamiska Statens kalifat.

Mamman greps samma dag och begärdes samtidigt häktad vid Stockholms tingsrätt av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Brottsrubriceringen är äktenskapstvång.

Mamman bestrider uppgifterna som socialförvaltningen för fram. Hon menar tvärtom att familjen levt ”ett normalt liv i Syrien”. Men hon accepterar samtidigt omhändertagandet av barnen, då hon själv saknar ordnade förhållanden efter hemkomsten till Sverige.

Dödsbudet i sociala medier sommaren 2013 när “Abu Omar” från Halmstad hade stupat i heligt krig. 

SÄPO:s bedömning är att mamman har ingått i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk sedan början av 2000-talet.

Mammans före detta make – fadern till den äldre av de två flickorna – kallades Abu Omar al Kurdi. Han föddes 1976 i Beirut men bodde i Sverige från 1990. Han dog i strid sommaren 2013. I Sverige drev han en våldsbejakande salafistisk webbsida, och umgicks i kretsarna kring Halmstads moské, där han ibland predikade. Han dömdes för bidragsbrott 2011, i en härva där även moskéns imam var inblandad. 

Även den omhändertagna 3-åriga flickans far har stupat i Syrien. Faderns identitet framgår inte av rättegångshandlingarna. 3-åringen har enligt domen även haft bröder som dött i kriget.

I förvaltningsrättens dom framgår att familjen har två döttrar till, som dock befinner sig i Idlib i Syrien, där de enligt mamman ”kan leva fritt”. Rätten misstänker därför att mamman är benägen att återvända till Syrien.

I förra veckan skrev tidningen Bulletins ledarsida om ett annat aktuellt fall, där socialnämnden i Kista-Rinkeby fått ingripa mot en jihadistfamilj. Där hade mamman och pappan varit i Säkerhetspolisens sökarljus i uppåt tre decennier. Men eftersom det har saknats lagstiftning mot jihadisterna, har ärendet till slut hamnat på socialförvaltningen.

Fallet i Halmstad är möjligen mindre iögonenfallande. Men även här kan man konstatera att Säkerhetspolisen har haft kännedom om Abu Omar al Kurdi i åratal innan han reste till Syrien. Hade det funnits lagstiftning mot medlemskap i terroristorganisationer, förbud mot terroristträningsläger och jihadresor, kunde kanske barnen ha besparats lidande.