Facebook noscript imageBeslut att stänga muslimsk friskola står fast
Nyheter
Beslut att stänga muslimsk friskola står fast
Skolinspektionen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Skolinspektionen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Stiftelsen Al-Azhar fick lägga ner sin skolverksamhet i Örebro på grund av våldsbejakande islamister i och kring skolan. Det beslutet ska stå fast, enligt en dom i förvaltningsrätten.

Skolinspektionen hade skäl att dra tillbaka tillståndet för de två skolor som drevs av Al-Ahzar Stiftelsen i Örebro, enligt förvaltningsrätten som avslagit stiftelsens överklagande.

Skolinspektionens beslut att underkänna ägarna baserades bland annat på Säpos uppgifter om att en person som tidigare suttit i stiftelsens styrelse rest till Syrien för att ansluta sig till IS.

Utsätts för radikalisering

”Enligt Säkerhetspolisen är (den före detta styrelseledamoten) alltjämt en anhängare av våldsbejakande islamism och AA har ett brett kontaktnät inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Örebro”, skrev Skolinspektionen i sitt beslutsunderlag.

Av beslutet framgick också att barn i verksamheten enligt Säpo troligen utsatts för radikalisering och rekrytering till en våldsbejakande miljö.

Olämplig ägare

Flera anställda ska också ha varit under uppföljning av Säpo då det funnits misstankar om att de varit anhängare till den våldsbejakande islamismen i Örebro.

Förvaltningsrätten delar Skolinspektionens bedömning, och pekar också på att stiftelsen är olämplig som skolägare på grund av ekonomisk misskötsamhet i styrelsen. Tidigare styrelseledamöter har dömts för grova ekobrott, efter att ha använt skolans pengar till att starta en islamisk bank.

”Uppgifterna som framkommit i målet om styrelsens anknytning till våldsbejakande extremism är av sådan allvarlig art att de i sig medför att stiftelsens ledning inte uppfyller kravet på lämplighet för att bedriva den aktuella verksamheten”, kommenterar rådmannen Karin Königsson i ett pressmeddelande.

Läs även: Biskopsgården: Skarpladdad pistol gömdes på förskola

Läs även: 16-årig misstänkt IS-terrorist placeras på ungdomshem

TT Nyheter