Facebook noscript imageBidens budskap till världen: ”USA är tillbaka”
Politik
Bidens budskap till världen: ”USA är tillbaka”
Biden håller tal I Suffolk. Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Biden håller tal I Suffolk. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

USA:s president Joe Biden har påbörjat en internationell turné där han kommer att träffa flera världsledare. Budskapet: “USA är tillbaka”.

USA:s president Joe Biden gör nu sin första turné i rollen som president. Turnén varar i åtta dagar och Biden kommer att träffa flera framstående ledare, bland annat har han ett möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Turnén började på onsdagen när Biden anlände till Suffolk i Storbritannien, där han höll ett tal till amerikanska trupper.

– På varje punkt längs vägen kommer vi att göra det tydligt att USA är tillbaka, och att världens demokratier står tillsammans för att tackla de tuffaste utmaningarna och frågorna som spelar roll för vår framtid, säger Biden.

Läs även: USA:s vicepresident till migranterna: Kom inte hit!

Turnén innefattar flera viktiga möten med ledare från G7, Nato och EU. Mötet med G7 hålls på fredag och på agendan står klimat, pandemi och vaccination. I början av nästa vecka hålls mötet med Nato, där Biden förväntas försöka skapa nytt förtroende med medlemsländerna.

Sista mötet kommer att hållas på onsdag nästa vecka i Genève, där Biden och Vladimir Putin kommer att träffas. Biden förväntas gå hårt mot Rysslands försök att underminera västerländska demokratier och allianser.

”I mina samtal med president Putin har jag varit tydlig. USA söker inte konflikt, men jag har förvarnat för tydliga konsekvenser om Ryssland kränker amerikansk suveränitet och blandar sig i våra val, skriver Biden i en debattartikel i Washington Post.

Läs även: USA misstänker att Iran är endast veckor från atombombskapacitet av uran

TT Nyheter