Facebook noscript imageBlågula planen: Sänk dieselpriset med nio kronor per liter – får stöd av EU
Ekonomi
Blågula planen: Sänk dieselpriset med nio kronor per liter – får stöd av EU
De blågula vann valet, nu kan drivmedelspriserna sänkas. Foto: Anders Wiklund/TT
De blågula vann valet, nu kan drivmedelspriserna sänkas. Foto: Anders Wiklund/TT

Det blågula blocket har planer på att sänka dieselpriset med upp till nio kronor per liter vid pump. De får nu stöd för de planerade sänkningarna från EU.

I onsdags blev det klart att Ulf Kristerssons blågula block vann valet och nu har arbetet med att bilda en regering börjat. I morgon måndag väntas han få talmannen, Andreas Norléns, uppdrag att sondera terrängen för att bilda en ny regering.

Sänkta drivmedelspriser

Tre av fyra partier i det blågula blocket har aviserat i valrörelsen att de vill sänka drivmedelspriserna och allra mest vill de sänka dieselpriset. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna vill sänka dieselpriset med nio kronor per liter vid pump och bensinen med fem kronor per liter. Liberalerna vill hellre se ett höjt reseavdrag.

Får stöd av EU

Enligt TT kommer EU-kommissionen att föreslå att Sverige får möjlighet att slopa energiskatten i minst tre månader. Det skulle kunna minska bensinpriset med tre kronor och dieselpriset med en krona per diesel om man tar med momssänkningen i priset.

Utöver det vill det blågula blocket sänka reduktionsplikten i drivmedlen som gör att dieselpriset sänks med ytterligare fem kronor och bensinpriset med en krona. Det skulle ge en total sänkning av dieselpriset med sex kronor per liter vid pump och bensinpriset med fyra kronor per liter. Om det blir någon ytterligare sänkning av drivmedelspriserna kommer det i så fall att förhandlas fram.

Läs även: Inflationstakten fortsatt uppåt – livsmedelspriserna stiger

Tomas Hedlund

Redaktionschef
Tips mottages gärna!
tomas@bulletin.nu