Facebook noscript imageBörsen välkomnar seger för antisocialisten Milei
Ekonomi
Börsen välkomnar seger för antisocialisten Milei
Segraren i Argentinas presidentval, Javier Milei, beskriver sig själv som ”anarkokapitalist” och utlovar radikala reformer för att få ordning på Argentinas ekonomi. Här tillsammans med sin flickvän Fatima Florezi. Foto: Rodrigo Abd/AP
Segraren i Argentinas presidentval, Javier Milei, beskriver sig själv som ”anarkokapitalist” och utlovar radikala reformer för att få ordning på Argentinas ekonomi. Här tillsammans med sin flickvän Fatima Florezi. Foto: Rodrigo Abd/AP

Räntorna sjunker på argentinska dollarobligationer, och aktier i bolag från Argentina lyfter. Marknaden gör tummen upp efter att den självutnämnde ”anarkokapitalisten” Javier Milei valts till Argentinas nästa president. Milei har bland annat kampanjat på ett tydligt antisocialistiskt budskap.

De argentinska bankerna Grupo Financiero Galicia och Banco Macro lyfter med över elva procent i terminshandeln på Wall Street, där deras depåbevis är noterade, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

För Argentinas valuta, peson, är det dock nedåt som gäller. I söndagens handel föll den till omkring 1 000 peso per dollar, ner med cirka åtta procent från fredagens prisnivåer kring 920 peso per dollar.

Vill ersätta peso med USA-dollar

På fyra år har Argentinas peso tappat 90 procent av sitt värde mot dollarn.

53-åringen Milei gick till val på löften om massiva offentliga nedskärningar i kombination med en utfasning av den inhemska valutan peson.

Javier Milei har under kampanjen haft med sig en motorsåg som rekvisita för att symbolisera hur han tänker ”såga ner” den i hans tycke för stora myndighetsapparaten.

Som betalningsmedel tänker han sig i stället att man ska använda USA-dollarn i Argentina. Men han måste få med sig Argentinas splittrade kongress på åtgärderna och där saknar han tydliga bundsförvanter.

Den utbildade ekonomen Milei beskrivs av Financial Times som en radikal libertarian när det gäller synen på ekonomi. Och han har under sin valkampanj vid upprepade tillfällen sagt att han kommer att klippa Argentinas band till ”socialistländer” som Brasilien och Kina om han vinner.

Sveriges Television har beskrivit Milei som en ”högerpopulist” och har påstått att han är ”kontroversiell”.

Då det är helgdag i Argentina på måndagen, med stängda marknader, dröjer det innan kursreaktionerna slår igenom fullt ut på de argentinska finansmarknaderna.

Inflation på 143 procent

Argentinas ekonomi har länge präglats av enorma offentliga underskott, betalningsproblem och skenande inflation och utbredd fattigdom. Inflationen i oktober uppmättes till 143 procent och omkring 40 procent av landets befolkningen lever i dagsläget under vad som brukar beskrivas som fattigdomsstrecket.

Förutom att införa dollarn, vilket Milei tror skulle dra ner inflationen, har han utlovat budgetnedskärningar motsvarande 15 procent av landets BNP.

USA:s president Joe Biden, via säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan, Kristalina Georgieva, chef för Internationella valutafonden (IMF) har, liksom USA:s tidigare president Donald Trump och Tesla-grundaren Elon Musk, gratulerat Milei till valsegern.

I ett inlägg på det sociala nätverket X säger Georgieva att IMF ”ser fram emot att arbeta nära honom och hans regering”.

Även en rad olika regerings- och statschefer i Sydamerika har gratulerat Milei – bland andra Brasiliens Lula.

Tv-kändisen Milei, med en mandatperiod som parlamentsledamot som politiskt bagage, väntas formellt tillträda den 10 december.

Pelle Zackrisson

fakta

Klarar inte lånevillkoren i IMF-program

Staten Argentina står inför skuldamorteringar och räntekrav på 22 miljarder dollar 2024. Och landet klarar sig just nu undan inställda betalningar med hjälp av ett stödprogram från IMF på 43 miljarder dollar.

Men landet har redan brutit mot de flesta lånevillkor som IMF satt upp för att betala ut stödpengarna och många bedömare räknar nu med någon typ av omförhandling av stödprogrammet, enligt Bloomberg.

Samtidigt är de reserver som Argentinas centralbank har för att stödköpa den sargade peson snart slut, vilket innebär en överhängande risk för en stor devalvering i närtid – vilket späder på inflationen och fortsätter gröpa ur medborgarnas köpkraft.