Facebook noscript imageBulletin avslöjar: Här är TV4-reportern som skrev ”Ebba Slebba”
Nyheter
Bulletin avslöjar: Här är TV4-reportern som skrev ”Ebba Slebba”
 Anneli Megner Arn, klimat- och vetenskapsreporter skrev ”Ebba Slebba” i sitt anteckningsblock. Foto: Föreningen grävande journalister
Anneli Megner Arn, klimat- och vetenskapsreporter skrev ”Ebba Slebba” i sitt anteckningsblock. Foto: Föreningen grävande journalister

Nu kan Bulletin avslöja att det var Anneli Megner Arn, klimat- och vetenskapsreporter på TV4, som skrev ”Ebba Slebba” i sitt anteckningsblock, vilket uppmärksammades under fredagen. TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg säger att reportern inte längre kommer att få bevaka politik.

Bulletin kan nu avslöja att det var Anneli Megner Arn, klimat- och vetenskapsreporter på TV4, som skrev ”Ebba Slebba” i sitt kvarglömda anteckningsblock i riksdagen. Hon var tidigare Sveriges Radios naturreporter på Naturmorgon i P1. Megner Arn, som har en bakgrund som civilingenjör i miljö- och kemiteknik från KTH, belönades 2013 med Guldspaden för avslöjanden inom hemtjänsten och äldrevården. Megner Arn sitter även i styrelsen för Föreningen grävande journalister.

Efter omfattande kritik i sociala medier beslutade TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg under lördagen att Megner Arn inte längre kommer att få bevaka politik för TV4, något Expressen rapporterat om.

Glömde anteckningsblock i riksdagsmatsalen

Det var under fredagen kring lunchtid som den borgerliga opinionsbildaren Philip Syrén avslöjade att en TV4-reporter glömt sitt anteckningsblock i riksdagens matsal. I blocket stod det ”Ebba Slebba” samt en hel del anteckningar om energi och miljö.

Massiv kritik

Philip Syréns tweet om ”Ebba Slebba” trendade på Twitter i flera dagar och väckte starka reaktioner bland många. Efter kritikstormen valde TV4 att samtala med reportern, som först hävdade att ”Ebba Slebba” syftade på en serie från 1990-talet som hette Ebba och Didrik, där uttrycket används.

Många ansåg att det var en dålig bortförklaring och ifrågasatte reporterns opartiskhet. Johan Ingerö, partisekreterare för Kristdemokraterna, köpte inte förklaringen från TV4- reportern.


Uppgifterna i blocket

Bulletin har fått tillgång till stora delar av det borttappade blocket. Av det borttappade anteckningsblocket framgår att det är TV4-reportern Anneli Megner Arn som skrivit ”Ebba Slebba”. Bulletin har gjort flera sökningar och anteckningarna i blocket stämmer överens med namn, platser och ämnesområden som TV4-reportern varit involverad i. Vissa av sökträffarna är väldigt specifika, som till exempel att Anneli Megner Arn befann sig i Köpenhamn nyligen på en musikalisk tillställning.

Många har felaktigt pekat ut Ann Tiberg, politisk reporter och kommentator på TV4 Nyheterna, som ansvarig för ”Ebba Slebba”. Ann Tiberg har dock tydligt dementerat utpekandet på Twitter.


Journalistförbundet kommenterar

Journalistklubbens ordförande, Victoria Banozic, säger till tidningen Journalisten att hon tror på Megner Arns förklaring om ”Ebba och Didrik”.

– En del av den kritik som riktats mot vår reporter har varit väl hård, anser jag. Naturligtvis är det extremt viktigt att vi är neutrala, hela vår trovärdighet hänger på det. Samtidigt är detta en mycket kompetent reporter och jag tror på förklaringen som gavs, säger Victoria Banozic till Journalisten.

Bulletin har sökt TV4 och Anneli Megner Arn för en kommentar, utan resultat.

Läs även: Regeringen satsar 300 miljoner på att förebygga ofrivillig ensamhet

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu