Facebook noscript imageBulletin-TV: Här attackeras polismannen i Norrköping
TV & Pod
Bulletin-TV: Här attackeras polismannen i Norrköping

Tungt beväpnad polis patrullerar utanför polishuset i Norrköping där en polis igår knivhöggs av en gärningsman i 60-årsåldern. Nationella bombskyddet kallades in efter att misstänkta föremål hittats på platsen, och utöver mordförsök har nu även en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse inletts.

Det var under måndagseftermiddagen som en man i 60-årsåldern gick till attack mot en polis som precis gått av sitt pass, utanför polishuset i Norrköping. Mannen var beväpnad med kniv, och tycktes hugga polismannen i ryggen.

En tjänstgörande polis kunde stoppa attacken genom att skjuta verkanseld mot den misstänkte.

Såväl den skadade polisen som den misstänkte gärningsmannen fördes till sjukhus. Polisen, som direkt vid ankomst till sjukhuset fördes in på operation, uppgavs ha allvarliga skador, men är för närvarande i stabilt tillstånd.

Klockan 17.30 inleddes en regional särskild händelse till följd av attacken.

– Den order som skapas ger tre stycken operationslinjer. Det första handlar om brottet, två den eventuella förekomsten om fortsatt hotbild. Den tredje om att omhänderta egen personal, säger Peter Wahlberg, kommenderingschef och lokalpolisområdeschef i Norrköping, under en presskonferens på tisdagen.

Händelsen rubriceras som försök till mord. Den misstänkte gärningspersonen är sedan tidigare känd av polisen.

Rubriceringarna är försök till mord och förberedelse för allmän ödeläggelse. Förhör har genomförts med gärningsmannen.

Tungt beväpnad polis på plats

Under tisdagsmorgonen patrullerade tungt beväpnad polis kring entrén till polishuset. Under natten till tisdagen hade polisen funnit misstänkta farliga föremål innanför avspärrningen kring brottsplatsen.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och kontrollerade föremålen, och jourhavande förundersökningsledare inledde en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Vad det handlar om för farligt föremål har polisen inte velat kommentera.

Videoklipp sprids

Via sociala medier har ett klipp föreställande knivattacken mot polisen spridits. I klippet kan man se den misstänkte gärningspersonen, iförd en grå rock, gå till attack med en kniv i handen.

En civil person försöker stoppa mannen, samtidigt som en bil kör mot dem i ett försök att hindra att händelsen esklalerar ytterligare. I slutskedet av videon ser man även hur ytterligare civilpersoner närmar sig gärningspersonen.

Läs även: Expert: ”Sverige är Europas hotspot för skjutvapenvåld”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu