Facebook noscript imageBulletins Helgintervju: Jimmie Åkesson om valrörelsen och S: ”Det blir smutsigt”
TV & Pod
Bulletins Helgintervju: Jimmie Åkesson om valrörelsen och S: ”Det blir smutsigt”
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas på riksdagen efter vårens sista partiledardebatt i kammaren. Foto: Björn Nordquist
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas på riksdagen efter vårens sista partiledardebatt i kammaren. Foto: Björn Nordquist

Regeringens migrationsproposition kommer att gå igenom i riksdagen, tror Jimmie Åkesson. I Bulletins helgintervju förklarar han varför det trots det var viktigt att gå fram med ett migrationspolitiskt förslag tillsammans med KD, L och M. Åkesson berättar också om hur SD börjat planera inför valrörelsen – och om att möta Socialdemokraternas valmaskin.

Om en dryg vecka väntar ett migrationspolitiskt beslut för en ny migrationslag där SD gemensamt lagt fram ett motförslag tillsammans med M, KD och L. Ett samarbete partiledaren kallat historiskt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror inte att omröstningen om migrationslagen den 22 juni kommer bjuda på några överraskningar, utan att regeringsunderlagets knappa majoritet kommer att räcka.

– [Det skulle vara] någon teknisk sak som skulle kunna avgöra det. Men det skulle vara ett avsteg från spelreglerna. Så det tror jag inte, säger Jimmie Åkesson.

– För oss har det ändå varit viktigt att lägga fram det (vårt eget motförslag). För att visa att det finns ändå ett alternativ. Vi är inte jättenöjda med det som lagts fram. Det räcker inte på långa vägar. Men givet det parlamentariska läge som vi har idag och givet hur väljarna röstade i förra valet var det så långt vi kunde komma, säger Åkesson.

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Magnus Ranstorp: Har funnits en enorm beröringsångest

Jimmie Åkesson säger att relationerna till M och KD radikalt har förändrats det senaste året. Samtal och diskussioner har nu blivit rutin.

– Det är nu det börjar bli roligt, äntligen får vi börja diskutera politik. Det är ganska långtråkigt att sitta i opposition år efter år. Vi har också tydligt märkt att partikulturerna skiljer sig åt, men kanske kan vi lära av varandra.

Hans parti förbereder sig också för det kommande valåret och tror att det blir en tuff valrörelse.

– När Socialdemokraternas gigantiska maskineri drar igång i valspurten är det svårt att värja sig.

– Det blir smutsigt, det blir ohederligt, de skickar alla sina organisationer på väljarna och skrämmer upp dom. Vi blev tagna på sängen förra valet, men nu vet vi vad som väntar och vi har en plan för hur vi ska hantera det.

Lyssna även: Helgintervjun: Inga-Britt Ahlenius: Alternativa medier utmanar åsiktskorridoren

Intervjuare och producent: Björn Nordquist

Björn Nordquist är radiojournalist.

Stöd Bulletin genom att bli prenumerant här