Facebook noscript imageCenterpartist och sverigedemokrat i bråk om ”icke-binära”
Politik
Centerpartist och sverigedemokrat i bråk om ”icke-binära”
Sofia Jarl (C) och Per-Ola Ahlström (SD) har olika syn på ”icke-binära”. Bild: Region Dalarna/Instagram
Sofia Jarl (C) och Per-Ola Ahlström (SD) har olika syn på ”icke-binära”. Bild: Region Dalarna/Instagram

I regionfullmäktige i Dalarna hettar det till i en debatt mellan Sofia Jarl (C) och Per-Ola Ahlström (SD). Bakgrunden är att SD-ledamoten vill ta bort en skrivelse om ”icke-binära” ur ett dokument om våld i nära relation. Det får centerpartisten Jarl att rasa. – Jag tycker att det är djupt ovetenskapligt och oetiskt, säger hon i talarstolen.

Meningsutbytet dem emellan publicerades på Sofia Jarls Instagramkonto för en vecka sedan. Något som Riks tidigare har rapporterat om.

Diskussionsämnet är ett dokument som syftar till att motverka våld i nära relation och i klippet är det Ahlström som börjar med att ta till orda.

– Sverigedemokraterna i Dalarna valde tidigare att avslå länsstrategin ”ett Dalarna fritt från våld” med anledning av att vi ansåg den vara alldeles för politiserad och inte fokuserade på huvudämnet, inleder Ahlström.

Han fortsätter med att beskriva det som partiet har nöjt sig med att göra några ”redaktionella ändringar” i texten.

– Stryk ordet ”icke-binära” ur texten. Det räcker att ange män eller kvinnor. Hur du identifierar dig behövs inte anges.

Sofia Jarl håller emellertid inte med om att det bara skulle vara en ”redaktionell ändring” att stryka ordet ”icke-binära” ur texten.

– Jag undrar hur du kan se på det på det sättet överhuvudtaget. För det är ju precis det som är den här frågan. Om vi bara ska kategorisera in människor i två sorters kön när vi vet att det inte är på det sättet. Jag tycker att det är djupt ovetenskapligt och oetiskt att du tar upp det i det här sammanhanget, säger hon.

Läs även: Centerpartiets ”Hej Hassan” kapat av Tiktok-komiker

”Tänker alltid stå på deras sida”

Men Per-Ola Ahlström står på sig.

– Att du identifierar dig som något annat fråntar ju inte att du fortfarande är man eller kvinna. Det handlar om våld mellan människor, inte om just identifikation, säger han.

– Jag förstår inte riktigt hur det skulle vara ett problem, fortsätter han.

Sofia Jarl biter tillbaka:

– Du förstår inte. Det har jag uppfattat. Jag vill bara säga att jag har djup förståelse för de människor som upplever att de inte blir accepterade av den typen av samhälle som du vill representera. Och jag tänker alltid stå på deras sida.

Efter hennes sista utläggning hörs applåder utbryta i regionfullmäktige.

I inlägget på Instagram fortsätter Jarl att polemisera mot SD. ”SÅ KRÖP DE FRAM UR SITT DYHÅL FRÅN MARKEN”, inleder hon utläggningen i versaler.

”Vi vet att personer som identifierar sig som icke-binära är en grupp som är extra utsatt för våld. För mäns våld. Men SD visade tydligt att de varken vill eller kan förstå varför detta är ett stort samhällsproblem. Mådde genuint illa av att höra detta sägas från talarstolen i vår högsta folkvalda församling i @regiondalarna. Detta får aldrig stå oemotsagt!” skriver hon.

Bulletin söker Sofia Jarl för en kommentar.

Läs även: David Eberhard om juridiskt könsbyte: ”Systemhotande ideologi”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu