Facebook noscript imageCNN-profil: Åtalet mot Trump är politiskt motiverat
Utrikes
CNN-profil: Åtalet mot Trump är politiskt motiverat
Donald Trump under rättegången i New York. Bild: Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool
Donald Trump under rättegången i New York. Bild: Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool

CNN:s politiska kommentator Fareed Zakaria ansluter sig till dem som menar att Donald Trump åtalas av politiska skäl – i alla fall när det gäller rättegången i New York, där Trump åtalas för att genom sin advokat Michael Cohen ha betalat 130 000 dollar till porrskådespelaren Stormy Daniels.

I ett inslag som CNN publicerar på tisdag morgon går Zakaria igenom de problem som sittande president Joe Biden (Dem) har inför presidentvalet, innan han går över till Bidens huvudmotståndare Trump (Rep).

– Samtidigt verkar republikanerna enas bakom Trump. Det motstånd han mötte i primärvalen har till större delen smält bort, säger Zakaria och fortsätter:

– Rättegångarna mot honom håller honom i rampljuset, upprör hans bas, som ser honom som en martyr, och kan till och med tjäna till att ge honom viss sympati bland folk i allmänhet, som tror att hans åklagare är politiskt motiverade.

– Det råkar vara sant, enligt min uppfattning. Jag tvivlar på att New York-åtalet hade tagits upp mot en tilltalad vars namn inte är Donald Trump, säger Zakaria, som avslutar segmentet med att peka på att en undersökning av det egna bolaget CNN visar att en majoritet amerikanerna är skeptiska till att Donald Trump kommer få en rättvis rättegång.

Åtalas för konspiration för att påverka presidentvalet

New York-åtalet mot Trump handlar om att Cohen ska ha betalat pengar till Stephanie Clifford, mer känd som porrskådespelaren Stormy Daniels, under presidentvalskampanjen 2016 för att hålla tyst om en påstådd affär mellan henne och Trump tio år tidigare.

Det är inte olagligt i sig att betala för någons tystnad, men distriktsåklagare Alvin Bragg, som är Demokrat, åtalar Trump för att ha förfalskat affärshandlingar, skattebrott och för att ha deltagit i en konspiration för att påverka presidentvalet.

Fareed Zakaria betraktas som en center-Demokrat, och har varit kritisk mot partiets vänstersväng de senaste åren. I en artikel i Washington Post i juli 2022 drev Zakaria linjen att partiet ska sluta bry sig om pronomen och istället bli partiet som bygger saker.

Johannes Nilsson

Reporter.