Facebook noscript imageDadgostar: Gazafrågan fick oss att lyfta
Politik
Dadgostar: Gazafrågan fick oss att lyfta
Partiledaren Nooshi Dadgostar jublar vid Vänsterpartiets valvaka. Foto: Mickan Mörk/TT
Partiledaren Nooshi Dadgostar jublar vid Vänsterpartiets valvaka. Foto: Mickan Mörk/TT

Gazafrågan bidrog till Vänsterpartiets succé i söndagens EU-val. Det menar partiledaren Nooshi Dadgostar. – Vi får ett starkt stöd i frågan om att få slut på mördandet på Gaza-remsan, säger hon till Göteborgs-Posten.

11 procent av rösterna och en ökning med 4,2 procentenheter från föregående val. Den succén stod Vänsterpartiet för i EU-valet, enligt preliminära siffror från Valmyndigheten.

I Göteborg går partiet urstarkt och kammar hem 17,6 procent av rösterna. Enligt Nooshi Dadgostar – som är uppvuxen på Hisingen i västkuststaden – är resultatet ett tecken på att göteborgarna har dragits till de sakfrågor som partiet lyft fram under valrörelsen. Bland dessa nämner hon att få ned elpriser och hyror samt att bidra till en tryggare arbetsmarknad för gigarbetare och byggarbetare.

Hon lyfter också fram en annan framgångsfaktor.

– Och sen ser vi också att vi får ett starkt stöd i frågan om att få slut på mördandet på Gaza-remsan. Det har spelat in i den här valrörelsen, och det finns ett mycket starkt stöd bland göteborgarna att få stopp på folkmordet på palestinierna, säger hon till GP.

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, pekar också på Palestinafrågan som bidragande till succén.

– Vårt arbete för fred och frihet för den palestinska befolkningen har spelat roll, säger han till GP.

Läs även: Vänsterpartist vill se tredje intifada

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu