Facebook noscript imageDahlman: De stjäl vår frihet
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: De stjäl vår frihet
Foto: Michel Euler/Karl Gabor
Foto: Michel Euler/Karl Gabor

Radikaliserade muslimer hotar yttrandefriheten. Arga kineser hotar pressfriheten. Brottslingar hotar rörelsefriheten. Vänstern hotar valfriheten. De berövar oss våra drömmar. Släcker våra gnistor. Låt oss göra motstånd.

KRÖNIKA. ”För första gången sedan naziockupationen – varnar många intellektuella – är Frankrike inte längre fritt utan ett land där man väger sina ord av fruktan för islamisternas knivar och dödshoten på sociala medier.” Det skrev Per Wästberg, författare och ledamot i Svenska Akademien, i Axess i vintras (1/21).

Han påminde om den franske läraren Samuel Paty som mördades 2020, som en konsekvens av att ha visat en teckning av Muhammed i skolan.

I Sverige levde Lars Vilks under dödshot, i närmast total ofrihet. ”Idag skulle ingen – från Le Monde och Libération till Jyllands-Posten och Nerikes Allehanda – publicera karikatyrer av Muhammed”, spådde Wästberg.

Självklart vill inte alla muslimer döda den de anser häda, men en undersökning i Frankrike från 2019 visade att 30 procent av de franska muslimerna var radikaliserade. ”De tar avstånd från väst, från Frankrikes humorister och hädare. De tolererar polygami, agande av kvinnor, homofobi, jihad, antisemitism”, skrev Wästberg.

Hur många av muslimerna i Sverige som är radikaliserade vet ingen. Men risken är att det växer fram parallellsamhällen. Och att det kan få effekter för vår frihet.

Ett annat hot mot vår frihet är Kinas ambition att vara ledande världsmakt år 2050. Landet bygger infrastruktur och lånar ut pengar världen över.

Vad Kina ska använda sin maktposition till är inte tydligt. Men om staten med sitt kommunistiska, benhårda styre får inflytande över länder som Sverige finns risk för att även vi tystas. Särskilt vi journalister.

Enligt Reportrar utan gränser attackerar regimen systematiskt press- och yttrandefriheten. Samtidigt finansierar regimen medborgare som för pengar postar inlägg på nätet där de lajkar prokinesiska användare. De trakasserar oliktänkande eller västerländska journalister som uttrycker kritik (Journalisten 13/12).

Den svenska journalisten Jojje Olsson uppmanades av kinesiska ambassaden att avsluta sina granskande artiklar om Kina – eller ”möta konsekvenserna”.

Ytterligare ett hot mot din och min frihet är brottsligheten. Rädsla blir lätt ett fängelse. Oron sätter folk i husarrest.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, kände sig 30 procent av 16-84-åringarna otrygga i sitt bostadsområde kvällstid (2020). Enligt SCB hade 16 procent samma år till och med avstått från att gå ut. Både mätningarna har noterat en ökning de senaste åren.

”Man går inte ut, inte till soprummet på kvällen. Man går inte ut på kvällen”, berättade en kvinna som bodde i ett hus i Nyköping där det begåtts brott, enligt kvinnan, ”i alla år” (SVT 27/1 -20).

Ungdomsrånen har mer än fördubblats på fem år, enligt Brå. Inte sällan förnedras offren. Tro inte annat än att det påverkar barns vilja att röra sig ute efter skolan.

Även valfriheten är i fara.

Socialdemokraterna beslutade på sin kongress i höstas att försöka förbjuda vinstuttag i skolan. Fokuset på pengar överskuggar föräldrars rätt att välja eller kvalitet.

När Engelska skolans grundare Barbara Bergström intervjuades i Dagens Nyheter nyligen inleddes artikeln med information om hur mycket pengar hon tjänat via skolan (9/12). Detta trots att hon uppenbarligen levererar något elever vill ha för samma pengar som de offentligt styrda. Ingen har tvingats att välja Engelska skolan, men de har ändå gjort det, då de önskat sig en skolgång med mindre stök och mer studiero.

Något för andra skolor att ta efter, kan man tycka. Men från vänster är det taggarna utåt. Snart kan det vara politikerna som bestämmer allt igen.

Lägg till dessa hot mot friheten ett evigt höjande av skatten, hederskulturer och en kränkthetskultur som förhindrar folk att tala fritt. Ja, på område efter område kommer hot mot hederliga skötsamma människors frihet. Och de måste bekämpas med kraft.

Dessvärre tror jag de svenska värderingarna med all sin tolerans, höga tillit och öppenhet har gjort oss sårbara och oförmögna att försvara oss. Så när islamister, kommunister och socialister kommer med sina hårdhänta metoder är svenskarna skyddslösa. De naiva säger välkommen till allt och alla. Delar ut bidrag till frihetstjuvar. Rasistanklagar dem som varnar. Värnar mer om brottslingars integritet än brottsoffren. Säger nej till kontroller, folkräkning, bevakning och straff.

Frihetskampen framöver kommer att behöva bestämdhet. Det kan kännas obekvämt, men om vi tystnar nu riskerar vi att tystas senare. Om vi ger för generöst av frihet tas friheten ifrån oss.

Vad är vi utan den? Hur skulle ditt liv se ut? Kan du kunna andas?

Ronald Reagan sa en gång: ”Freedom is never more than one generation från instinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children’s children what it was once like in the United States where men were free”.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.