Facebook noscript imageDahlman: Folk bryr sig om klimatet – därför krymper MP
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Folk bryr sig om klimatet – därför krymper MP
Foto: Karl Gabor/Pontus Lundahl/TT
Foto: Karl Gabor/Pontus Lundahl/TT

Miljöpartiets miljöpolitik framstår som symbolisk show off. När andra partier kliver fram med seriösare förslag kring de viktiga klimatfrågorna blir MP irrelevanta. Att ha ”miljö” i partinamnet räddar ju inte miljön.

KRÖNIKA. Miljöpartiet fick ynka tre procents stöd i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Språkröret Märta Stenevi (MP) menade att MP nu behöver jobba ännu hårdare för att sätta fokus på bland annat klimat och miljö (8/10).

Men det är väl inte fokuset i debatten som saknas. Utan rejäla lösningar från MP…

Partiet gillar förbud mot plastpåsar och sugrör. Klimatångestterapi. Laddstolpar hos vissa bostadsrättsföreningar. MP säger nej till kärnkraft. Och har överdrivet fokus på Sverige trots att utsläppen främst kommer från andra länder.

Det imponerar sannolikt inte dem som vill ha förändring på riktigt. Klimatet berör många. Men inte MP:s lösningar.

2014 ansåg sex av tio väljare att MP hade den bästa miljö- och klimatpolitiken. Men nu går andra partier fram med robustare förslag. Moderaterna har den bästa politiken på området, enligt en undersökning från Demoskop. MP kom tvåa, men dominerar inte längre (19/2).

För ett par år sedan släppte tankesmedjan Timbro en rapport som också den gav M högsta betyg i klimatfrågan (22/8 -18).

Utifrån forskning och expertutlåtanden från bland andra Konjunkturinstitutet och Energimyndigheten granskades tio klimatpolitiska åtgärders effektivitet samt partiernas inställning till en effektiv klimatpolitik.

Författaren Ellen Gustafsson konstaterade att regeringen utformat sin klimatpolitik ”utan hänsyn till samhällsekonomiska kostnader och vinster”. Hon menade att det oftare handlade om god vilja. ”Inte sällan ses utgifter som resultat i sig”.

Moderaterna toppade rankningen av vilket parti som hade mest effektiv syn på klimatpolitiken, då de var positiva till internationellt klimatsamarbete samt tillsatte pengar till internationella klimatinvesteringar.

Regeringen och Vänsterpartiet hade en dubbelt så stor budget för klimatpolitik som Moderaterna, men enligt beräkningen skulle M ändå minska utsläppen mer.

Alla Allianspartier fick faktiskt en högre placering än regeringen, vilket främst berodde på att de sa nej till ineffektiva satsningar.

Enligt Timbros granskning var regeringens åtgärder som flygskatt, bonus malus, Klimatklivet, höghastighetståg, elfordonspremien, Industriklivet och elbusspremien ineffektiva.

Klimatklivet hade exempelvis fått omfattande kritik från bland annat Konjunkturinstitutet för bristande kostnadseffektivitet. Många av projekten skulle ha skett utan statligt stöd.

Särskilt uppmärksammad blev delen om ”klimatångestterapi”, där deltagarna fick lära sig laga vegansk mat och prata om sina känslor kring klimatomställning. ”Det mesta tyder på att Klimatklivet bör betraktas som ett rent slöseri i miljardklassen”, skrev Gustafsson.

Höghastighetstågen har ofta beskrivits av MP som en klimatsatsning, men effekterna på färdsättsval och klimatpåverkan är små, enligt Trafikverket. Dessutom beräknas det ta decennier tills de utsläpp som bygget ger upphov till vägts upp av förväntade utsläppsminskningar.

MP må bry sig om miljö, men partiets lösningar är alltså ineffektiva, dyra och kan leda till högre utsläpp.

Klart att väljarna drar öronen åt sig.

Dessutom kan partiets extrema vänstervridning skrämma bort väljare. Generös migrationspolitik, ledighet för bidragstagare och höjda skatter är skräcken för dem som respekterar äganderätt eller ordning och reda. För dem som vill ha vänster på riktigt blir Vänsterpartiet ett attraktivt alternativ.

Väljarna lär heller inte glädjas av att MP stöttat fler naturskyddsområden på Gotland – vilket ledde till stopp för cementtillverkningen som i sin tur kan få brutala konsekvenser för arbetslösheten och tillväxten. Om vurmandet för miljön blir så översvallande att folk blir av med jobbet och välfärden hotas kommer färre att vilja lägga sin röst på MP.

Många förstår att det behövs tillväxt och pengar för att forska fram miljövänliga lösningar och att alternativet – att sitta hemma i stugorna och äta råa grönsaker i otvättat hår – inte är särskilt attraktivt.

”Klimatpolitiken är särskilt ineffektiv hos de partier som säger sig värna klimatet mest”, skrev Ellen Gustafsson i sin rapport. Inte undra på att Miljö-partiet rasar. Folk låter sig inte längre luras av namnet.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.