Facebook noscript imageDahlman: Fri invandring + usel integration = inte så bra, CUF
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Fri invandring + usel integration = inte så bra, CUF
En smula naiv. Malin Hoelstad/SvD/TT
En smula naiv. Malin Hoelstad/SvD/TT

Ordföranden i CUF medger att nyanlända har mycket svårt att få jobb. Ändå vill hon att människor som vill skapa ett bättre liv ska få asyl. Vi behöver ”bara” reformera systemen. Hmmmm…. Bara och bara…

KRÖNIKA. I flera debatter har Réka Tolnai proklamerat att Centerns ungdomsförbund, CUF, är för helt öppna gränser och fri invandring. ”Människor som behöver ett skydd ska få ett skydd”, sa hon i en debatt på Järvaveckan, och menade även att människor som vill skapa sig ett bättre liv ska kunna få möjlighet att göra det i Sverige.

Hon har märkligt nog denna inställning även om hon är fullt medveten om att integrationen av alla de flyktingar som redan har fått uppehållstillstånd fungerar dåligt. I SVT:s Sverige möts erkände hon att många står utanför arbets- och bostadsmarknaden och att ”vi har otroliga brister med integration” (9/3).

Men trots det vill hon alltså ge ännu fler asyl.

Hennes lösning är att – tadaaaa – trolla bort nuet.

I en debatt med Ungsvenskarnas Tobias Andersson på Järvaveckan menade hon att CUF kraftigt vill göra om arbetsmarknaden så att människor kommer ut i jobb, samt ”se till att integrationen faktiskt funkar” (8/6).

Woop woop. Att ingen har tänkt på det?? Få det att funka bara!

Och gör ”bara” om arbetsmarknaden. Hur svårt kan det vara liksom?

”Vi vill ha en politik som ser till att arbetsmarknaden blir mer som en marknad”, sa hon i Altinget. CUF vill också sänka arbetsgivaravgifter, införa anonymiserade CV:n och utöka undantagen i turordningsreglerna. På senaste förbundsstämman bestämde man sig för att jobba för att skrota hela Lagen om anställningsskydd, las (24/5).

Om de också röstade för att alla ska få en egen levande enhörning framgick inte.

Men hur liberalt är det att politiker ska domdera om hur arbetsgivare rekryterar?

Och om problemet ofta är brist på erfarenhet, utbildning och språkkunskaper lär väl marknaden inte vara så sugen på att anställa?

Många frågetecken. Så många.

Tolnai menade i en intervju att det politiska samtalet har blivit otroligt kallt när Ulf Kristersson (M) talar om att vi har tagit emot för många flyktingar (SvD 23/5).

Men så länge vi har den här välfärdsstaten, inklusive ett skattetryck som pressar folk att pröjsa, måste vi visa respekt för dem som betalar. Att minska migrationen med dagens läge är självklart för mig som liberal. Jag har också läst Ayn Rand, men kan se skillnad på verklighet och saga.

Jag kan också sympatisera med idén om fri invandring, men sådan förutsätter att välfärdsstaten ser brutalt annorlunda ut. Ja, ungefär att Sverige totalt transformeras med politisk plastikkirurgi.

Det kommer inte att hända….

Att inse det, och som konsekvens vilja ha minskad migration, är liberalare än att ha dörren på vid gavel. Och det är verkligen inte – långt ifrån – att ogilla mångkultur eller personer från andra länder, som Tolnai verkar tycka.

I en debatt på Järvaveckan sa hon: ”Att jag pratar ungerska hemma hos mina föräldrar äter ungersk mat kommer inte att förstöra Sverige. Det ska vi ha kvar. Mångkultur är bra.”

Men INGEN har påstått att utländsk mat förstör Sverige.

I en intervju i Svenska Dagbladet menade hon att ”vi ska prata om integrationsproblem, men det är inte samma sak som att alla invandrare är dåliga för landet” (23/5).

Men VEM påstår att samtliga invandrare är dåliga för landet?

I en seriös debatt måste även ungdomspolitiker avstå från att påstå saker som mest är fördomar, skapade i deras egen skalle.

Réka Tolnai är kanske mest känd för att ha förolämpat Sveriges alla 45-åringar genom att tala föraktfullt om den evigt fikande Britt-Marie, men hennes fantasier om att öppna landet för alla som vill bo här är ett grövre övertramp. Alla som inte blott fikar, utan jobbar häcken av sig för att sen se hur skatten drar en allt större del av lönen, undrar hur CUF tänker.

CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.