Facebook noscript imageDahlman: Ingen tjej ska behöva täcka magen för killars skull
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Ingen tjej ska behöva täcka magen för killars skull
Foto: Public domain/Karl Gabor
Foto: Public domain/Karl Gabor

En skola införde inför skolstarten stopp för korta kjolar och tröjor som visar magen. Detta för att killarna annars kunde förlora koncentrationen. Men i ett fritt, modernt samhälle ska ingen tjej behöva skyla sig bara för att pojkar inte kan behärska sig.

KRÖNIKA. Firehøjeskolen i Danmark bannlyste nyligen flickor från att i skolan klä sig i toppar som visar magen och kjolar som visar benen. Detta då sådana kläder kunde ta fokus från undervisningen. En förälder vittnade om att eleverna hade berättat att en orsak var att killarna inte kunde koncentrera sig annars (BT 17/8).

Öh. Det låter som en sunkig light-version av talibanernas krav på att kvinnor i Afghanistan ska döljas under stora sjok av kläder. Det liknar moralregler i våra svenska förorter, där kvinnor vittnar om att de får kommentarer om sina klädval. Det luktar förtryck.

Vad tusan har detta i en västerländsk skola år 2021 att göra?

Lärarna i den danska skolan hade tydligen tagit ett snack med tjejerna om deras klädval. Men vad sägs om att i stället ta ett snack med killarna? De behöver kanske lära sig tänka med huvudet i stället för snorren?

I Afghanistan har talibanernas maktövertagande satt skräck i folket, och särskilt kvinnorna befarar att de framöver inte längre kan studera eller röra sig fritt. I Kabul har reklambilder som föreställer kvinnor utan slöja rivits ner eller målats över. Detta enligt islamisternas hårdföra regler. Den här omgången menar talibanerna att burka inte är den enda formen av huvudduk som kan beaktas, ”det finns olika typer” (TT 17/8). Men ändå…

Kravet i olika hederskulturer på att dölja hud och hår handlar ofta om att män inte ska frestas till att få orena tankar. Historiskt har slöjor ofta setts som ett tecken på att en kvinna ägs av en man.

Det finns naturligtvis kvinnor som menar att de frivilligt väljer sin burka eller hijab (eller klär sina spädbarn i slöja), men det går inte att blunda för att tygstycket är ett sätt att täcka henne för att männen inte ska lockas.

Och att det faktiskt borde vara en flickas och kvinnas förbaskade rättighet att strutta omkring halvnaken om hon så vill. Det är inte hennes ansvar att styra hans tankar rätt. Killar måste helt enkelt i stället lära sig behärskning.

I Sverige har flickor och pojkar separerats på gympalektioner, eftersom flickor tydligen inte kan visa sig i shorts inför killar. Det finns kommuner som har tillhandahållit heltäckande burkinis till simlektionerna.

För några år sedan öppnades en fritidsgård med tjejprofil i Hjulsta i Stockholms kommun. Detta eftersom få tjejer ville gå till de vanliga. ”Killarna kommenterar vad tjejer har på sig, hur de beter sig, vad de säger”, berättade en 18-åring (SVT 19/7 -16).

Aaaargh. Detta backande för sunkiga föreställningar om att det är flickors kroppar – och inte mäns snoppar – som ska begränsas är förfärligt och måste stoppas.

Jag tror att unga kan behöva snacka om sexualitet generellt. Barn behöver tyvärr bli vaksamma mot fula gubbar som söker upp dem på nätet. Fler behöver hjälp med att finna självkänsla. Många kan må gott av prat om vad som är okej i sängkammaren. Och killar måste lära sig respektera kvinnor.

Både föräldrar och andra vuxna, exempelvis i skolan, måste ta sitt ansvar för att uppfostran innehåller den typen av samtal.

Men smit inte från de svåra snacken med enkla påhitt som att säga åt unga vad de får ha på sig. Om pojkar inte kan koncentrera sig får de lära sig att göra så.

Låt flickor få klä sig som de vill. Värna om friheten och västerländska värderingar.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.