Facebook noscript imageDahlman: Klart vi ska ha gruvor – för klimatets skull
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Klart vi ska ha gruvor – för klimatets skull
Foto: Karl Gabor/Sören Andersson/TT
Foto: Karl Gabor/Sören Andersson/TT

Om MP kommer tillbaka till regeringen lär de stoppa gruvorna som kan kicka igång den gröna omställningen. Det är bra om S ger grönt ljus för Kallak medan de kan.

KRÖNIKA. Den som bryr sig om klimatet borde heja på utvecklingen av gruvor. Elbilar drivs med batterier som kräver mineraler. Produktionen av fossilfritt stål behöver malm.

Tyvärr har makthavarna länge stått i vägen för nya gruvor som kan utvinna de värdefulla mineraler och metaller som den gröna teknologin behöver. De rödgröna har därmed hindrat den gröna omställningen. Med Socialdemokraternas tillåtelse….

Det har varit väldigt svårt att få tillstånd för nya gruvor. I dag kan gruvbolagen inte veta hur långa processerna blir innan de får sätta igång. Maria Sunér, vd för Svemin, skrev i en debattartikel att kraven på miljökonsekvensbeskrivningar är otydliga. Det påverkar såklart möjligheten att göra rätt och få ett ja.

”Tillståndsprocesserna har helt havererat”, konstaterade den moderate riksdagsledamoten Mattias Karlsson i höstas (Norrbottens-Kuriren 16/9). Han skyllde saktfärdigheten på MP. ”Hade S själva innehaft regeringsmakten hade vi haft ett beslut.”

Och visst är det så. Socialdemokraterna är som ett arbetarparti till del industrivänligt. I glappet fram till valet – där S får regera på egen hand – gör de därför sitt bästa för att få väljarna att uppfatta dem som gruvornas bästa kompis.

”Vi älskar gruvor i Socialdemokraterna”, sa näringslivsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till TT i november (30/11). Han sa sig hoppas kunna öppna och ge tillstånd till flera nya gruvor. Liknande toner hördes i SVT:s Agenda i januari, där han menade att Sverige måste utnyttja de resurser vi har i marken, snarare än att importera. Magdalena Andersson lyfte sin omsorg för gruvorna i sin regeringsförklaring.

Men även om Socialdemokraterna dansar på bordet just nu kanske katten Miljöpartiet kommer tillbaka som regeringspartner efter valet. MP vill tillbaka till regeringen, och man kommer att ställa krav. S måste lyda.

Det är viktigt att fatta beslut i den viktiga frågan om Kallakgruvan i Jokkmokk innan dess. Det sägs att regeringsbeslut om väntas i februari-mars någon gång. Efter lååååååång väntan.

Det gruvbolag som vill öppna en gruva för att bryta järnmalm i Kallak lämnade in en ansökan för åtta år sedan. Länsstyrelsen sa nej 2017 på grund av miljökonsekvenser och att renbetesmarker kunde komma till skada.

Ja, som så ofta blir det en fråga om målkonflikter.

”Vi skulle tappa renar från vårt område när renarna söker sig till betesmarker som inte finns”, sa en renskötare till DN. Det är naturligtvis olyckligt. Men det är samtidigt inte bra om vi inte får fram fossilfritt stål, eller måste köpa malm från länder som inte driver lika hållbar gruvdrift som i Sverige. Att en gruva i Kallak skulle kunna generera över 500 jobb i området i 25 år och skatteintäkter om en miljard är en viktig fråga för Socialdemokraterna.

Politiker måste alltid väga det ena mot det andra. Den enes intressen krockar ofta med den andres; det är ofrånkomligt.

Gruvor kan påverka miljön på ett sätt – men rädda den på ett annat. Som Ulf Kristersson (M) kommenterade när Moderaterna aviserade sin nya klimatpolitik med ökad utvinning som en del. ”Det är uppenbart att det har miljöpåverkan, men klimatnyttan måste man räkna in” (SvD 13/9).

Här hoppas jag att regeringen väljer att sätta större fokus på klimatfrågan genom att uppmuntra gruvnäringen. Innan Miljöpartiet åter får inflytande med sitt kortsiktiga snedtänk i frågan.

Om nu S verkligen menar allvar, vill säga…. Under lång tid har S varit med och förhalat frågan. Tidigare näringsminister Ibrahim Baylan (S) prickades i KU för att inte ha vidtagit ”synbara handläggningsåtgärder” under de år frågan legat på regeringens bord. Företagen hade nekats möten med näringsdepartementet.

Nu flödar de tjusiga kärleksförklaringarna, men inte så mycket handling. S framstår som en insmickrande manipulativ player. För om man verkligen älskar sitter man väl inte passiv i åratal?

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.