Facebook noscript imageDahlman: Låt oss svära som Leif Östling tills de lyssnar
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Låt oss svära som Leif Östling tills de lyssnar
Foto: Karl Gabor/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Foto: Karl Gabor/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

800 miljarder av våra skatter läggs på upphandling utan att makthavarna ens har rätt att kolla hur leverantörer skött sig tidigare. Nu måste vi ryta: Vad fan får vi för pengarna?

KRÖNIKA. ”Ett stort problem med offentlig upphandling är att upphandlarna inte får ta hänsyn till tidigare erfarenheter av leverantörerna när de bedömer anbud.” Det konstaterade SNS Konjunkturråd 2022.

Som lydig skattebetalare får jag lite andnöd.

WHAT????

Bristen på kontroll är respektlös. Folk går till jobbet, betalar skatt och tvingas se hur pengarna drälls iväg hur som helst. I privatlivet skulle man knappt köpa mjölk utan att kolla recensioner. Men i det offentliga shoppar makthavarna infrastruktur och idrottsarenor nästan i blindo.

Det är inga småsummor det handlar om. Den offentliga upphandlingen uppgick till drygt 800 miljarder kronor 2019.

800 000 000 000 kronor.

Kritiker av valfrihet och upphandling är snabba med att prata om det giriga näringslivet. Men SNS Konjunkturråd påminde om att den kvalitet som till slut levereras beror på villkoren som sätts upp i kontrakten och vilken uppföljning som görs.

Ja, om företag hittar kryphål är det ju inte dem väljarna ska skälla på. Om politiker och tjänstemän har byggt ett regelverk fullt av revor är det självklart att vissa hittar möjligheter i gliporna.

Så att krona efter krona av dina och mina inkomster rasslar iväg…

Leif Östling, som uttalade de berömda orden ”vad fan får vi för pengarna?”, har startat en verksamhet – Kommissionen för skattenytta – som ska se över vad fan vi får. Han beskrev i en debattartikel att Sverige exempelvis är ett av de länder som lägger mest pengar på hälso- och sjukvård, samtidigt som vi ligger sämst till i statistiken över antal patientmöten per läkare och år. ”Andra länders medborgare verkar ha större nytta av varje skattekrona” (DN 19/11).

skattenytta.se kan man läsa om diverse slöseri. Femton personer är till exempel anställda av Uppsala kommun för att söka bidrag från staten. Skattepengar läggs alltså på att söka skattepengar. Som säkert hanteras av handläggare på myndigheter som kostar ännu mer skattepengar. Rassel rassel.

Liknande slöseritokerier avslöjas löpande av Slöseriombudsmannen Josefin Utas för Skattebetalarnas räkning.

Och låt oss aldrig glömma att en våldtäktsman ljög om sin ålder, vilket ledde till att han fick nästan en miljon i skadestånd. Och att regelverket förbjuder Kronofogden från att kräva del av pengarna för att betala skadestånd till brottsoffer.

Skattepengar rinner helt enkelt genom fingrarna. Överbemannade myndigheter, generösa bidrag, fusk som inte kontrolleras. Rassel rassel.

När välfärden krisar kräver vänsterns politiker ofta mer av oss. I stället för att se över ineffektivitet och slarv vill man ha ytterligare resurser. Som om än fler miljoner skulle hjälpa.

Hmm. Det funkar lika supertoppen som att samla vatten i ett durkslag.

Vi har inte världens högsta skattetryck längre, men det dras fortfarande in stoooooora summor. Hur kan de inte ge oss mer värde för det? Hur kan Socialdemokraterna vilja ha familjevecka när vården krisar? När poliserna tjänar dåligt? När så många invandrare är arbetslösa?

HUR?

Jag är själv en sån som jagar rabatter i affären och hamstrar när något är på rea. Men vad jag sparar på billig spenat eller extrapris på schampo är ingenting jämfört med de tusenlappar av min lön som går till skatt – och slussas vidare till ditten och datten. Rassel rassel.

När du och jag hushåller verkar handläggare, upphandlare och politiker behandla våra pengar som vore de oändliga, eller kommer inflygande med enhörningar från nåt kassavalv i sjunde himlen.

Det gör de inte! Vi jobbar ihop dem!

”Vad fan får jag för pengarna?”, sa Leif Östling och det ansågs ooooooh så kontroversiellt.

Men allt fler nickar. Undrar samma sak. Knyter näven i fickan.

11 september är det val. Då har vi ett val.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.