Facebook noscript imageDahlman: Miljöpartiet hotar industrin – och därmed jobben, välfärden, miljön…
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Miljöpartiet hotar industrin – och därmed jobben, välfärden, miljön…
Foto: Ali Lorestani // TT
Foto: Ali Lorestani // TT

S säger sig prioritera industrin. Men regeringskompisen MP har andra mål. Nu hotar därför en cementkris, vilken gör att hundratusentals kan bli av med jobbet. Byggen av vindkraftverk, järnvägar och bostäder kan stoppas. Oppositionen måste nu kliva fram och kräva att Löfven (S) hejdar detta omedelbums.

KRÖNIKA. Mark- och miljööverdomstolen avvisade nyligen Cementas ansökan om att få fortsätta bryta kalk på Gotland. Det kan leda till akut cementbrist i Sverige, vilket stoppar olika typer av byggen av bostäder, infrastruktur, vindkraftverk, skolor, sjukhus med mera. Varslen sägs komma redan efter semestrarna i flera branscher som konsekvens. Vissa spår att upp till 400 000 kan förlora jobbet.

Ouch. Det skär i hjärtat. Ska regeringen och oppositionen agera i frågan eller ligger de i hängmattan och kollar OS i mobilen? Hallå. Vakna nu!

Stefan Löfven (S) har faktiskt sedan han blev statsminister upprepat vikten av nyindustrialisering. Mikael Damberg (S) har talat om att man vill prioritera industrin. Om de verkligen bryr sig om jobben och välfärden är det nu upp till bevis. Törs man trotsa Miljöpartiet denna gång?

Bloggaren Lars Wilderäng påminde om att bakgrunden till katastrofen är att regeringen för några år sedan valde att utvidga Natura 2000-områden på Gotland. Redan 2016 varnade Cementa för att det kan påverka företagets tillstånd att verka, att ”byggandet av morgondagens Sverige äventyras”. Men Löfven tycks varken ha lyssnat eller förstått de tragiska effekterna.

Han verkar ha blundat för allvaret, trots att han som metallordförande 2007 varnade för att utvidgning av nationalparker på Gotland kunde slå ut kalkindustrin. För några år sedan mumlade han apropå Natura 2000-utvidgningen att ”Kalkindustrin finns där och ska finnas kvar”.

Han förstod kanske inte, eller så böjde han sig för MP, i syfte att få sitta kvar vid makten.

När en riksdagsledamot från Moderaterna frågade Löfvens dåvarande miljöminister Karolina Skog (MP) om utvidgningen menade hon att det var värt att prioritera ekologisk representation, friluftsliv och turism. Man får anta att Löfven höll med om att det var viktigare än jobben och välfärden.

Det är dags för honom att kliva upp ur hängmattan och rädda svensk industri.

Visst ska domstolar vara självständiga, men enligt Göteborgs-Posten skulle regeringen kunna använda kapital 17 i Miljöbalken för att ändra beslut. Jag är ingen juristexpert, men om det är möjligt borde det undersökas. Detta oavsett vad MP än tycker.

Det partiet verkar tyvärr inte fatta. MP Gotland skrev sturskt på sin Facebooksida att ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”.

Gulp. Så tossigt.

Forskning välkomnas och bör uppmuntras självklart. Om vetenskapen kan hitta alternativ som är snällare mot miljön är det toppen. Men vem tror att vi på en månad eller så kan få fram ett sådant? Ska vi under de decennier av forskning som krävs sluta bygga helt? Stoppa tågen och promenera till jobbet? Låta folk bo i tält? Börja med jordkällare i stället för energikrävande kylskåp?

Eller ska vi importera cement? Nja. Detta är orealistiskt i dagsläget eftersom det byggs på väldigt många platser i EU, så cement finns inte i överflöd. Visst kan vi importera från Kina eller Algeriet, men hur löser man transporter på ett miljövänligt sätt? Hur påverkas miljön globalt av att cement tillverkas i lika stor mängd – bara någon annanstans?

Sverige är dessutom ett föredöme då vi har lägre utsläpp än andra globalt. Den som bryr sig om miljön borde i stället uppmuntra export.

I juni presenterade Cementa sin nya miljardsatsning på att bli den första helt klimatneutrala cementfabriken i världen. Både Per Bolund (MP) och Ibrahim Baylan (S) hejade på.

S och MP behöver nu erkänna sitt misstag att värna friluftsliv före arbetstillfällen och vidta åtgärder som löser cementkrisen.

Så många människors trygghet är i fara om jobb, tillväxt och skatteintäkter försvinner. Så mångas försörjning hotas. Så mångas behov av infrastruktur. Så mångas välfärd.

Det är också värden att skydda.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.