Facebook noscript imageDahlman: Regeringen slösar bort din skatt på trams
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Regeringen slösar bort din skatt på trams
Foto: Anders Wiklund/TT/Karl Gabor
Foto: Anders Wiklund/TT/Karl Gabor

Jonna Sima tycker att det är ”coolt att betala skatt”. Jaha. Hon kan väl lägga sin egen lön på fridans eller att ge föräldrar ledigt. Men ge f-n i att sno mina pengar för att lägga dem på fjäsk och krimskrams när det behövs enorma insatser för att bekämpa brott och få folk i jobb.

KRÖNIKA. I höstbudgeten lägger de rödgröna 800 miljoner extra på Kriminalvården, men samtidigt 745 extra till Kulturrådet. Och hela 3,8 miljarder kronor årligen satsar man på att ge friska föräldrar lediga dagar via familjeveckan.

Detta samtidigt som 190 000 är långtidsarbetslösa och ökad kriminalitet skadar vårt land och våra liv.

Har Stefan Löfvens gäng ingen respekt för oss? Förstår de att en satsning på det ena gör att man får mindre till de andra? Har de förlorat förståndet helt i sin strävan efter makt?

Jonna Sima, ledarskribent Aftonbladet, provocerade på söndagen med rubriken ”Det är coolt att betala skatt”. Hon hade sett på modebal och noterat hur en stjärna burit en klänning med orden ”Tax the rich”.

Märkligt nog är det i retoriken alltid de där ”rika” som ska betala mer.

Men Simas hippa höga skatter drabbar även pensionärer och låginkomsttagare. De som har pengar för att de arbetat, sparat och placerat sina pengar kommer visserligen att drabbas hårdare. Men till och med Socialdemokraternas Magdalena Andersson förstår att sänkt skatt för alla stimulerar ekonomin – så att det blir mer till välfärd i slutändan.

Det var därför hon motiverade skattesänkningar om 10,5 miljarder kronor med att folk då skulle ha råd att bowla eller dricka kaffe. Vi medborgare skulle få en extra slant av staten för att shoppa igång företagen och ekonomin.

Så långt tänker inte Sima dock. För henne var det helt enkelt pengar som hade kunnat gå till välfärden. Hon fattar inte ekonomiska samband.

Och den röda regeringen hon vurmar för fattar inte värdet med att prioritera.

Ytterligare 2,5 miljarder ska nu satsas på brottsbekämpande insatser. Det är naturligtvis bra och nödvändigt. Kriminalvården ska få 800 miljoner extra, vilket är toppen, då det behövs fler fängelser och insatser för de intagna.

Men kulturminister Amanda Lind (MP) kunde i förra veckan avisera att budgeten även innehåller en ”rekordstor ökning” av kulturbudgeten om 1,3 miljarder. 745 miljoner kronor ska gå till ett stimulansstöd som ska fördelas av Kulturrådet, som betalar bidrag till sådant som fri dans och tecknade serier.

Det hade alltså varit möjligt – och högst önskvärt – att låta kulturen avstå och lägga närmare fyra miljarder på att bekämpa kriminalitet och göra Sverige tryggare.

Familjeveckan kommer, enligt regeringen, att kosta närmare fyra miljarder per år. Samtidigt läggs nu fem miljarder på att stärka sjukvården, bland annat för att hantera operationer som har skjutits upp under coronatiden. En viktig satsning på kärnverksamhet, verkligen!

Men jag hoppas att väljarna fattar att familjeveckopengarna hade kunnat ge än mer vård åt sjuka. Det hade kunnat bli nio miljarder i satsningar på dem som lider.

Nu går pengarna till friska barnfamiljer. Till och med Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida tyckte att detta var tokigt, i en kommentar i P1 Morgon.

Det blir än värre när man betänker att beräkningar från Svenskt Näringsliv – som även tar med utebliven arbetstid och sänkt produktivitet – landade på en prislapp på 32 miljarder för en hel vecka.

Coolt att betala skatt? Hmm.

Natten till måndag kastades en handgranat in i någons lägenhet. Polisen tror att den kastades fel. En helt oskyldig kvinna behövde åka ambulans.

Kanske gläds hon över att kunna ta ledigt på barnens studiedag. Men jag tänker att hon nog hellre hade sett att skatten gick till polisen och att hon fick sova gott om natten.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.