Facebook noscript imageDahlman: S klagar på alliansens skattesänkningar – och sänker skatten
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: S klagar på alliansens skattesänkningar – och sänker skatten
Foto: Anders Wiklund/TT/Karl Gabor
Foto: Anders Wiklund/TT/Karl Gabor

Nyss sades det från de röda att det var alliansens skattesänkningar som lett till ökad brottslighet i Sverige. Hmm. Hur ska man då tolka Magdalena Anderssons plötsliga sänkning av skatten med över tio miljarder?

KRÖNIKA. Justitieminister Morgan Johansson (S) fick i Aktuellt i förra veckan frågan om huruvida brottsligheten kommer att öka när allt fler svenskar är andra generationens invandrare, en grupp som är överrepresenterad i brottsstatistiken (25/8).

Jo, svarade ministern. Det blir värre om man inte gör tillräckliga insatser i skola, socialtjänst och fritidsverksamhet i utsatta områden. Och om man går tillbaka till en politik som den förra regeringen förde, där man prioriterade skattesänkningar i stället för sociala insatser.

Så fräckt! Snacka om att skylla ifrån sig! Johanssons teori om att skattesänkningar för 10–15 år sedan skulle vara skälet till att folk numera skjuts nästan varje dag är absurd.

Men det tycks vara ett budskap som samordnas från Socialdemokraternas högkvarter, för samma tongångar har hörts från statsministern. När Stefan Löfven (S) intervjuades i Svenska Dagbladet i helgen sa han att problemen med våld i samhället främst förklaras med alliansens politik. ”Man sänkte skatten och så drog man ner på socialtjänsten. Då hände något” (28/8).

I februari förra året menade han att det var alliansen med sina skattesänkningar som hade lagt grunden till de många ungdomsrånen. ”Vi kan inte återgå till högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar”, sa han till Expressen (13/2 -20).

Med tanke på att han i samma veva skröt med att den rödgröna regeringen lagt om politiken undrar man dock hur det i så fall har kunnat bli ännu värre under hans tid vid makten… Konstigt, va? Är det måhända för att maskera sina egna misslyckanden han vill hitta en pensionerad syndabock?

Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade ju dessutom ja till att avskaffa värnskatten 2020. I höstbudgeten 2020 sänktes inkomstskatterna med 27 miljarder.

Och den 1 september kunde vi läsa i tidningen att: ”Regeringen föreslår tre skattesänkningar” (Di 1/9).

Hur ska de ha det? Det framstår som ett hyckleri utan dess like.

Dessutom är det i sak fel att säga att det finns ett motsatsförhållande mellan sänkt skatt och välfärd.

Efter åren med jobbskatteavdrag kunde man se hur de kommunala skatteintäkterna ökade, trots att skattesatsen legat still sedan 2006. Detta då sysselsättningen i samhället hade vuxit, med fler arbetade timmar och höjda löner. Totalt hade skatteintäkterna faktiskt stigit till 2014 med 32 procent och staten fått in många, många fler miljarder (Dagens samhälle 12/1 -14).

Numera är det heller inga konstigheter att se ett samband mellan bristande integration och kriminalitet. Det vill säga: om färre jobbar ökar brottsligheten.

Att sänka skatt på arbete kan därmed lösa trygghetsproblemen.

Jag är som högerliberal självklart för sänkta skatter, så att människor får behålla mer av sin lön. Bieffekterna för samhällsekonomin och tryggheten är en fin bonus.

Dock anar jag att S skattesänkningar som aviserades av finansministern sannolikt inte är något att hjula över. Snart kommer Vänsterpartiet och vill ha kompensation, tro inget annat. Och då leder det till arbetslöshet, sänkta skatteintäkter, mindre till välfärd – och ökad brottslighet.

Men de röda ministrarna kommer aldrig att ta ansvaret för det. Det är ju lättare att skylla på någon annan och spela oskyldig. Vissel vissel. Bingo.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.