Facebook noscript imageDahlman: Snuthatarna föraktar demokratin och dig
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Snuthatarna föraktar demokratin och dig
Foto: Karl Gabor/Fredrik Sandberg/TT
Foto: Karl Gabor/Fredrik Sandberg/TT

På lucia firar Syndikalistiskt forum ”snuthatets dag”. Dagen innan kritiserade justitieministern polisen. Allt fler poliser utsätts för hot och hat. Det är dags att kärleksbomba. Vem ska annars skydda oss?

KRÖNIKA. ”Vi firar vårt brinnande hat mot poliser”, skrev Syndikalistiskt Forum på sin hemsida häromdagen. Snuthatets dag arrangeras tillsammans med Anarchist black cross, som för två år sedan lanserade en tecknad bild av en brinnande polisbil och firade kampen mot auktoriteter.

Ja… det vill säga kampen mot demokratin då. Mot dig och mig.

Dagen innan Snuthatets dag anklagade justitieminister Morgan Johansson (S) Stockholmspolisen för att ha misslyckats växa (TT 12/12).

Kommunalrådet Anna König Jerlmyr (M) ilsknade till. ”Polisen förtjänar en ursäkt från ministern”, sa hon till TT (12/12). Och påpekade att det faktiskt varit han som ansvarat för polisen i två mandatperioder.

Ja, med tanke på att regeringen röstade nej till höjda polislöner alldeles nyligen, samt att en lönehöjning nu enbart blir ett resultat av högerns budget, kändes det som hyckleri från Johansson.

Sverige har bland den lägsta polistätheten i Europa och detta är ett allvarligt problem i en tid när brottsligheten skapar oro. ”Vi inom polisen står inför en synnerligen allvarlig situation. Vi har ett läge som jag aldrig sett innan”, sa rikspolischef Anders Thornberg i P1 Morgon (13/12).

Att makthavarna i det läget skyller ifrån sig är genant. Liksom att statsministern i vanlig ordning svajar med sanningen.

”Målet om 10 000 fler polisanställda är på god väg att nås”, sa Magdalena Andersson (S) i sin regeringsförklaring.

Men Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att målsättningen inte kommer att kunna uppnås. Även polisens internrevision är pessimistisk. Och av de 5 000 som rekryterats i somras var bara 900 polisutbildade, skrev Sydsvenskan (23/8).

”På god väg” är alltså falskt. Väljarna förs bakom ljuset.

I november var bara 570 av de 1 020 platserna på polisutbildningen som startar i januari fyllda (Ekot 18/11). Förra året hade landets polisutbildningar drygt 26 500 unika sökande, men bara 1 379 antogs (1/5). Många klarade inte kraven.

Rikspolischefen förklarade svårigheten med att rekrytera i Stockholm med att det råder knivskarp konkurrens. Delvis eftersom det är dyrt att leva, och svårt för någon som vill bilda familj att etablera sig.

Ja, i snitt kostar det nu nära 83 000 per kvadrat att köpa ett hem. 2020 var den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt 9,3 år.

En polis tjänar i snitt 32 400 kronor enligt Saco. De som precis har börjat tjänar mindre.

You do the math.

82 procent menade i en enkät från Polisförbundet att högre lön var den viktigaste faktorn för att de skulle stanna i yrket.

Dessutom förklarade Thornberg att arbetsförhållanden är än tuffare i huvudstaden. Runtom i landet utsattes nästan hälften av poliserna för hot eller våld under ett år. Värst var det i ingripandeverksamheten där drygt 8 av 10 drabbades. Hoten blir också allt grövre, rapporterade Polisförbundet i förra veckan (8/12). 87 procent trodde att utsattheten kommer att öka.

I tidningarna läser jag rubriker som ”försökte ramma polisbil”, ”fängelse för mordförsök på polis”, ”skott mot polisvilla”, ”handgranaten kastades mot poliser” och ”fyrverkerier mot polisstation”.

Det finns såklart de som lockas till yrken för att skipa rättvisa. Men de jobbar i uppförsbacke. När de griper misstänkta släpps dessa inte sällan ut i det fria ganska snabbt. Tystnadskulturen gör att vittnen inte vågar prata, och då är det svårt att döma. Om brottslingarna är unga får de rabatt.

Och rappare skrålar om att de ska kasta sten på polisen, som de föraktfullt kallar ”aina”. Media skriver snyftreportage. Och på kommunfullmäktige i Norrtälje rappade en politiker från Vänsterpartiet om ”ey, aina” (8/12).

Så lattjo.

Eller inte…

Att yttervänstern och stenkastarna hatar polisen är en skam. De i uniform jobbar ju för demokratin Sverige. För oss. För friheten och tryggheten.

De kommer som Lucia med ljus i sin polisbilskrona och skänker julefrid. När natten är mörk i midvintertid.

De förtjänar mer än en lussebulle som tack.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.