Facebook noscript imageDahlman: Stök-Sverige behöver fler ordningsvakter
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Stök-Sverige behöver fler ordningsvakter
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterpartiet i Stockholm vill hellre satsa på ungdomsverksamheter och socialtjänst. Men att hejda rekrytering av fler ordningsvakter är att ge buset fritt utrymme. Och lämna oss andra i sticket.

KRÖNIKA. Sverige har på tok för få poliser. Inrikesminister Mikael Damberg (S) brukar säga att vi har många, men som vanligt svajar de rödgröna med sanningen. I själva verket är polistätheten skrämmande låg. Vi blir fler invånare, men antalet poliser blir inte fler i samma takt.

Som en konsekvens har ett stort antal kommuner i stället anlitat ordningsvakter. Det är illa att man tvingas till det, men det är ändå toppen att lokala politiker tar ansvar för vår trygghet när vår regering misslyckats.

Jag hoppas att vi får se fler ordningsvakter framöver, på fler platser och med större rätt att ingripa mot stök. Men det är upp till politikerna. Om de törs.

I Stockholm har man satsat stort. 2018 fanns 18 kommunala ordningsvakter, men nu är det cirka 180. Detta kostar i dagsläget 95 miljoner kronor om året, men tycks vara väl investerade pengar.

Satsningen har nämligen lett till att tryggheten ökat, enligt en utvärdering från Malmö universitet. I vissa områden hade över åtta av tio medborgare och näringsidkare känt sig tryggare. Det hade också skett en minskning av brott som misshandel, hot och sexuellt ofredande där staden haft vakter.

Dessa siffror borde få de flesta politiker att raskt anställa fler för att låta folk slippa oro i magen.

Men så tänker inte Vänsterpartiet… Partiet har i ett flertal kommuner varit emot satsningar på ordningsvakter, med argumentet att pengarna i stället borde gå till förebyggande arbete – fältassistenter, socialpedagoger i skolorna, fritidsaktiviteter, förskolor, socialtjänst och kulturliv.

Man häpnar. Ska teaterföreställningar och pingis göra att hotfulla gäng plötsligt försvinner på gatorna? Herregud. Narkotikahandeln pågår NU. Rånen äger rum NU. Flickor oroar sig för att gå hem NU. Att kommuner ska satsa på skolan kan nog många hålla med om, men det löser knappast akuta trygghetsproblem.

Dessutom satsar Stockholms stad 20 miljarder på skolan, och sådant som fritidsgårdar får mångdubbelt av vad som nu läggs på ordningsvakter, enligt Erik Slottner (KD), som ansvarat för satsningen.

Det verkar vara detta med att ordningsvakter är anställda i privata företag som är ett rött skynke som lockar fram hornen och får vänsterpartister att frusta som ilskna tjurar.

Men de flesta av oss är ju ändå medvetna om att det behövs fler i uniform i vårt allt stökigare land och att människors trygghet är viktigare än att markera mot vinster. Allra helst vill vi se välutbildade poliser såklart, men som komplement även ordningsvakter.

Under hösten kommer det att bli en hel del snack om saken, då en utredning är på remiss. Bland annat vill den ge ordningsvakter större befogenheter, som att till exempel kunna transportera omhändertagna. Man föreslog att utbildningen skulle gå från två till fyra veckor. Gott så.

Men mycket fattas. Säkerhetsbranschens vd föreslog att man till exempel kunde låta ordningsvakter bötfälla dem som skräpar ner och att alla ska granskas av Säpo (G-P 1/6). Ingen dum idé alls. Jag skulle också gärna se att kommunerna själva fick besluta om var vakter får verka. Andra förbättringar kan vara att staten bekostar utbildningen.

Vi får väl se om det numera starka Vänsterpartiet lyckas sätta stopp för utvecklingen.

Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, menade att ett argument mot ordningsvakter var att V var oroliga för deras säkerhet efter ett antal attacker med skott och stenkastning (Mitti 24/10 -19).

Men det betyder ju att han menar att makthavarna ska böja sig för stenkastare, eller lydigt och fegt sluta patrullera som en konsekvens av att de hotats.

Politiker med ryggrad borde göra precis tvärtom. When they go low, we go high, som Michelle Obama säger.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.