Facebook noscript imageDahlman: Varför ska kulturarbetare ha gräddfil?
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Varför ska kulturarbetare ha gräddfil?
Kulturministern tog emot utredning. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Karl Gabor
Kulturministern tog emot utredning. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Karl Gabor

Galet mycket skattepengar går till kultur. Varför kan inte de som gillar teater, konst eller böcker betala för det själva – och låta andra få behålla sina egna pengar för de nöjen de föredrar? Sänk skatten och öka friheten i stället för att detaljstyra vad vi gör på fritiden.

KRÖNIKA. På torsdagen kom en utredning som föreslog ökade satsningar på kultur. Hela 3,9 miljarder ska enligt förslaget satsas fram till 2024.

Wow. Detta läggs alltså på en kulturbudget som för några år sedan kallades ”historiskt hög”. ”Aldrig någonsin har det lagts fram en så stor kulturbudget i kronor räknat”, sa dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) 2017.

Men nu ska den alltså svälla än mer om utredaren får som hon vill. Kulturarbetare ska få stipendier. Föreningar ska få bidrag. Staten ska betala mer mer mer mer mer av en del svenskars lön.

På andras bekostnad.

Rörmokare som hellre går till gymet än på fotoutställning tvingas betala sin hobby själv. Revisorer som gillar att gå ut och dansa tvingas stå för inträdet för salsakursen, men samtligt finansiera fridansföreställning för andra.

Det är orättvist. Snett. Ovärdigt.

Ett av förslagen var att ge alla en kulturcheck – ett statligt presentkort om 150 kronor som man skulle kunna köpa sig lite kultur för.

Så tokigt. Vad har politikerna med detta att göra? Varför ger de sig rätten att detaljstyra vad medborgarna gör för sina inkomster?

”Lägg er inte i”, vill man skrika. Låt vuxna människor själva få prioritera. Låt oss lägga våra pengar på att köpa blommor eller bärs; tvinga oss inte att lägga dem på finbio.

Utredaren Linda Zachrison menade att kulturen varit underfinansierad sedan lång tid tillbaka. Men låt mig påminna om viktigare saker som haft för ont om pengar. Polisen! Försvaret! Äldreomsorgen! Sjukvården!

Marionettteater: Släng dig i väggen i jämförelse med dessa politikområden! Obskyra installationer som ingen förstår sig på: Hej då! En procent till glasskulpturer och annat i kommunala nybyggen: Nej tack!

Om staten ska in och rota i våra lönekuvert ska pengarna minsann gå till det allra viktigaste. Inte till någon halvtom dockteatershow eller konstutställning för insekter (Expressen 6/3 -19). Den typen av grejor kan folk faktiskt få betala för själva om de tycker att sådant är viktigt.

Och kulturarbetare kan väl söka jobb och verka på en marknad som alla andra. Varför ska de ha en speciell tillgång till skattepengar för sina intressen?

När ska vänsterpolitiker fatta att det är människors inkomster de lattjar med? Pengar som fåtts i utbyte mot enskildas arbete behandlas tyvärr som allas att använda för diverse.

Tyvärr tycks alla hämningar ha släppt i årets höstbudget… 74 miljarder satsas för att Vänsterpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver valfläsk.

”Notan skickas till skattebetalarna”, fräste vd och chefsekonom på Skattebetalarnas förening i Svenska Dagbladet (30/9).

De påpekade att Konjunkturinstitutet räknade med att det finns utrymme för satsningar på strax under 40 miljarder kronor. Men nu kommer regeringen och dess budgetkompisar i stället att landa på ett underskott om 37 miljarder. Dessa måste tas från framtida budgetar. Lånas upp. Tas från barn och barnbarn.

Men de kanske förstår att mormor behövde se på stilleben. Och konstnärer få sin gräddfil.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.