Facebook noscript imageDansförbudet avskaffas
Nöje
Dansförbudet avskaffas
Glädjen var stor att beslutet fattades. Bild från Sverigedemokraternas valvaka. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Glädjen var stor att beslutet fattades. Bild från Sverigedemokraternas valvaka. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Riksdagen har flera gånger uttalat sig emot förbudet mot spontan dans. Riksdagen har nu avskaffat förbudet från och med första juli i år. Trots att riksdagen tidigare uttalat sig mot förbudet har flera regeringar, före Tidö-regeringen, valt att inte hörsamma.

Från den första juli krävs inte längre något tillstånd för att barer och nattklubbar ska få ha dansande gäster. Riksdagen har nu avskaffat förbudet från 1956.

Flera riksdagsledamöter kallar avskaffandet för en stor frihetsreform. I dag finns ett krav på att ingripa om gäster skulle få för sig att spontant börja dansa på en lokal. Risken finns att serveringstillståndet för alkohol annars dras in.

– Det är alltså olagligt att hålla takten när det spritter i kroppen till några sköna toner i bakgrunden, sade moderaten Charlotte Nordström.

Johnny Cato, centerpartist, kallade förbudet för absurt och menade att det inte finns något förbud mot spontandans i tunnelbanan eller i matbutiken.

– Men just på nattklubben krävs ett tillstånd för att jag ska kunna göra mina moves, sade han.

Flera riksdagsmän postade bilder i sociala medier på spontan dans som utbröt efter beslutet.

Från första juli räcker det med att anmäla danstillställningar muntligt till polisen.

Alla riksdagspartier stod bakom beslutet. Förra mandatperioden begärde riksdagen att förbudet skulle avskaffas men det hörsammades inte av dåvarande justitieminister Morgan Johansson. Flera gånger tidigare har riksdagen gjort uttalanden om att de vill att förbudet ska avskaffas.

I framtiden kommer det dock att fortsätta krävas tillstånd för att anordna dans på offentliga platser som torg eller parker.

Läs även: Åkesson till Bulletin-TV om dansbandsmomsen: ”Det är absurt”

Nyhetsredaktionen