Facebook noscript imageDEBATT: Krisen i Gaza och ”ockupationens” mantra
Debatt
DEBATT: Krisen i Gaza och ”ockupationens” mantra
Israels ambassadör Ilan Ben-Dov. Foto: Pressbild
Israels ambassadör Ilan Ben-Dov. Foto: Pressbild

Terrororganisationen Hamas har på kort tid avfyrat mer än 4 000 missiler och raketer mot den israeliska civilbefolkningen. Men vissa svenska politiker och analytiker låter sig ändå fångas av palestinsk propaganda om ”ockupation”. När det egentligen handlar om att Hamas vill utplåna staten Israel, skriver Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige.

Wikipedia definierar ordet ”mantra” som…”ett ord”…”som tros ha religiös, magisk eller andlig kraft”.

Under den pågående krisen i Gaza har de som kritiserar Israel alltid tillgripit mantrat ”ockupation”. Även om krisen i fråga inte har något som helst att göra med den så kallade ”ockupationen”.

För två veckor sedan attackerade den radikala, islamistiska terrororganisationen Hamas Israel. Sedan dess har den avfyrat mer än 4 000 missiler och raketer mot den israeliska civilbefolkningen.

Denna terroristorganisation gör sig därmed skyldig till ett dubbelt krigsbrott.

Det första, genom att attackera dussintals israeliska städer under det att man medvetet och systematiskt riktar in sig på civilbefolkningen därstädes. Bland annat attackerades ett av de stora IKEA-varuhusen i centrala Israel, liksom många andra civila mål.

Det andra krigsbrott som Hamas gör sig skyldigt till är riktat mot det palestinska folket, när man avfyrar sina missiler från tätbefolkade civila områden där civilbefolkningen cyniskt utnyttjas som mänskliga sköldar.

Hamas baserar medvetet sina terrorhandlingar och militära installationer i civila bostadsområden, skolor och sjukhus med beräkningen att detta skall skänka immunitet och att man skall kunna gömma sig bakom mänskliga sköldar.

Den verkliga anledningen till Hamas nu pågående terrorattacker är inte situationen på Tempelberget eller rättstvisterna om hus i Jerusalem. Den verkliga anledningen är att Hamas söker åstadkomma ett maktövertagande på Västbanken och slå undan benen för Palestinska Myndigheten. Detta är en intern palestinsk maktkamp. Hamas önskar stärka sin image som det palestinska folkets försvarare i Jerusalem.

Vissa svenska politiker och analytiker har nu ännu en gång, liksom så många gånger tidigare, låtit sig fångas av den palestinska propagandan. De hävdar att den nuvarande krisen i Gaza är ett resultat av vad de refererar till som den ”israeliska ockupationen”.

Det har blivit hög tid att säga sanningen – den så kallade ”ockupationen” har inget med den pågående krisen att göra.

Hamas är en radikal, fundamentalistisk organisation som har sina ideologiska rötter i Muslimska Brödraskapet. Denna terroristorganisation har ett överordnat mål – Staten Israels utplånande.

När Hamas talar om den israeliska ”ockupationen” så innefattar detta hela Israel, också Tel Aviv och Haifa. För Hamas är själva existensen av en judisk stat i Mellanöstern ett absolut ont som måste bekämpas.

Det sista Hamas intresserar sig för är det palestinska folkets välbefinnande. Man intresserar sig vare sig för att förbättra den ekonomiska situation eller att erbjuda de uppväxande generationerna en ljusare framtid. Man har bara en punkt på sin agenda – den Judiska Statens utplånande. Härigenom erbjuder man det palestinska folket inget annat än fattigdom och lidande.

Det är ytterst sorgligt att se hur vissa svenska politiker redan vant sig vid att använda mantrat om ”israelisk ockupation”, som blivit en utnött kliché att utnyttja vid alla tänkbara tillfällen. Att använda detta simplistiska uttryck gör allting mycket lätt. Det befriar från nödvändigheten att analysera och diskutera de mycket komplicerade förändringar och utvecklingsmönster som kunnat iakttagas i Mellanöstern på senare år.

Mantrat om ”ockupationen” verkar vara den universellt giltiga förklaringen till allt.

Jag skulle vilja hävda följande: i Mellanöstern har vi under senare år kunnat iakttaga komplicerade processer som kraftigt stärkt radikal Islam. Dessa processer har också lett till att radikala terroristorganisationer som IS, al-Qaida och andra framträtt på scenen.

Allt detta saknar varje samband med Staten Israel.

Att använda mantrat om ”ockupationen” är som ovant visats mycket enkelt och bekvämt men fullständigt missriktat.

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!