Facebook noscript imageDEBATT: Liberalernas fulspel inför EU-valet
Debatt
DEBATT: Liberalernas fulspel inför EU-valet
Foto: Janerik Henriksson/TT/Privat
Foto: Janerik Henriksson/TT/Privat

Att framställa KD och SD som putinister är fulspel av Liberalerna, skriver debattören Leif Kullberg.

I en ledare skriver liberalen Lars Ströman: ”Rösta på KD eller SD om
du gillar Vladimir Putin”.

Det är milt uttryckt beklämmande att Liberalerna inför EU-valet använder samma felaktiga och brunstämplande retorik som Socialdemokrater, Vänsterpartister, Centerpartister och Miljöpartister.

Den från vänstern alltmer överskuggande oron att Europas högerpartier ser ut att få ett betydligt större inflytande efter valet den 9 juni har lett till att liberaler och vänstern krokat arm och konsekvent utmålar högerpartier som KD och SD som extremhöger. Detta trots att inget av partierna tillhör någon extrem högergrupp i EU där bl.a. AFD (Alternativ för Tyskland), Marie Le Pens franska NS (Nationell samling), Italienska Lega och Viktor Orbans Fidesz huserar och trots att det finns 2 av 7 EU-grupper som ligger längre högerut än både KD och SD – d.v.s. den verkliga extremhögern.

Både SD och KD är högerpartier och inget annat. Dessutom tillhör KD samma partigrupp i EU som Moderaterna men med den skillnaden att Moderaterna på EU-nivå samarbetar med den socialdemokratiska EU-gruppen (EPP). Den som röstar på Moderaterna i EU-valet bör vara medveten om att man då röstar för socialdemokratisk politik.

Att vänstern och Liberalerna arbetar hårt för att felaktigt brunstämpla KD och SD har att göra med att båda partierna har klargjort att man är beredd att förhandla med vissa partier längre ut till höger i frågor där man har samma åsikt och som gynnar Sverige. Att andra partier stänger dörren för partier längre ut på högerkanten baseras på att dessa partier stämplats som Putinvänliga – även om man skulle vara överens i sak – visar på vilken tragikomisk sandlåda EU-parlamentet blivit.

Både KD och SD har gjort extremt klart att man till 100 procent stödjer Ukraina i kriget mot Ryssland samtidigt som man är pragmatisk och kan samarbeta med Putinvänliga partier på de områden där man tycker lika det vill säga samma resonemang som M, KD och L förde efter svenska valet 2022.

Vänstern har gjort ett stort nummer av att Jimmie Åkesson (SD) i en intervju nämnt att det finns ett tak för hur mycket ekonomisk och militär hjälp Sverige kan skicka till Ukraina. Naturligtvis väljer vänstern och Liberalerna att misstolka uttalandet och stämpla SD som Putinvänliga. Givetvis begriper både vänstern och Liberalerna att det finns ett tak på stödet till Ukraina men tyvärr är smutskastning och brunstämpling ett politiskt skådespel som uppskattas av både vänsterns politiker och dess väljare.

Inget land kan skicka hela sin statsbudget (BNP) eller hela sin militära arsenal och material. Med andra ord finns det ett tak! Att det politiska fulspelet leder till större klyftor i samhället tycks inte vara något vänstern inser eller bekymrar sig över och när klyftorna ökat tillräckligt mycket så är jag övertygad om att vänstern skyller på högern och ”Vi såg det inte komma” samtidigt som man inte inser sin egen skuld till de ökade klyftorna.

Leif Kullberg

Övernäs, Kolbäck

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu