Facebook noscript imageDEBATT: Sverigedemokraterna: Skicka offensiva vapen till Ukraina
Debatt
DEBATT: Sverigedemokraterna: Skicka offensiva vapen till Ukraina
Dagens debattörer Aron Emilsson och Per Söderlund (SD). Försvarsmaktens artilleripjäs Archer. Foto: SD / Jonas Ekströmer/TT
Dagens debattörer Aron Emilsson och Per Söderlund (SD). Försvarsmaktens artilleripjäs Archer. Foto: SD / Jonas Ekströmer/TT

Vi får inte låta ondskan triumfera. Rapporterna om ryska krigsbrott i Ukraina fortsätter att strömma in. Andra länder har redan beslutat att skicka offensiva vapen. Sverige och regeringen bör följa exemplet skriver Aron Emilsson och Per Söderlund (SD).

I Ukraina triumferar ondskan och den fortsätter göra det så länge som vi i väst tillåter det. Någon annan slutsats kan inte dras av de massakrer som Ryssland gjort sig skyldig till på flera platser i Ukraina. Den mest kända platsen är Butja utanför Kiev där massgravar upptäckts och hundratalet civila blivit avrättade av ryska styrkor.

Läs även: Sammanfattning av Ukrainakriget – dag 75

Dessa massakrer är dock av allt att döma endast toppen på ett isberg av krigsförbrytelser och ytterligare massakrer som Ryssland i detta nu gör sig skyldig till i Ukraina. Satellitbilder har visat ytterligare massgravar i södra Ukraina utanför staden Mariupol. Där har troligtvis ytterligare hundratalet oskyldiga civila, inklusive kvinnor och barn, massakrerats. Det finns ingen anledning att tro att dessa dåd har upphört, tvärtom pågår de troligen i detta nu. Massakrerna har dessutom uppmanats av den ryska högsta ledningen och Putin har delat ut medaljer till de som deltog i massakrerna i Butja.

De ryska krigsförbrytelserna stannar dock inte vid massakrer, utan allt tyder på att Ryssland har upprättat ett lägersystem jämförbart med koncentrationsläger där ukrainare förs ut från de ockuperade områdena och transiteras till Ryssland. Flera vittnesmål har kommit från hur det har gått till. Ondskan har triumferat i Ukraina och vedervärdiga handlingar fortsätter dagligen på ett sätt som är jämförbart med de värsta krigsförbrytelser som mänskligheten upplevt. Det kan inte annat än vara alla länders skyldighet att sätta stopp för de ryska krigsförbrytelserna i Ukraina.

Läs även: ICC ska utreda misstänkta krigsbrott i Ukraina

Flera länder är nu beredda att ge Ukraina förmågan att med offensiva vapen ta tillbaka de av Ryssland ockuperade områdena där Ryssland fortsätter att avrätta, våldta och föra ukrainare till koncentrationsläger. Bland de stater som beslutat att skicka offensiva vapen till Ukraina återfinns även mindre stater som Nederländerna, Tjeckien och Slovakien. Vi menar att det är hög tid att Sverige nu också är med och bidrar med offensiva vapen till Ukraina. Tiden att begränsa bidraget till defensiva vapen är sedan länge förbi och regeringen borde agera skyndsamt för att stötta Ukraina fullt ut som flera europeiska stater redan gör.

Sverige har en möjlighet att göra större skillnad i Ukraina, vi är en av de stater i Europa som har störst försvarsindustri och vi har exporterat vapen till flera demokratier. I detta läge måste vi omedelbart deklarera att även offensiva vapen kan skickas till Ukraina. Dels handlar detta om vapen direkt från Sverige, men det handlar också om vapen som kan finnas i utlandet, men som omfattas av svenska regler. I dagsläget utgör det svenska regelverket ett hinder, inte bara för hur Sverige agerar, utan även för hur andra länder kan hjälpa Ukraina med vapen.

Läs även: Tyskland skickar tunga vapen till Ukraina

Detta är inte acceptabelt. Sverigedemokraterna uppmanar därför regeringen att så snabbt det är möjligt ta initiativ till att möjliggöra leveranser av offensiva vapen till Ukraina. Något annat är inte försvarbart när vi vet vilka systematiska krigsförbrytelser som begås i landet.

Aron Emilsson (SD)
Utrikespolitisk talesperson

Per Söderlund (SD)
Försvarspolitisk talesperson

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu