Facebook noscript imageDeltog i etnonationalism – SD-tjänstemannen tidigare högt uppsatt inom Miljöpartiet
Politik
Deltog i etnonationalism – SD-tjänstemannen tidigare högt uppsatt inom Miljöpartiet
SD-tjänstemannen var tidigare tjänsteman under Maria Wetterstrand och Miljöpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TT
SD-tjänstemannen var tidigare tjänsteman under Maria Wetterstrand och Miljöpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TT

En tjänsteman hos Sverigedemokraterna har rört sig inom den etnonationalistiska miljön med företrädare som talat om att ”mota främlingar och ockupanter ur vårt land”, avslöjar organisationen Expo. Tjänstemannens politiska karriär började inom Miljöpartiet – som hög tjänsteman för ungdomsförbundet Grön Ungdom på 1990-talet och senare på Miljöpartiets rikskansli.

Enligt Expo har tjänstemannen varit anställd på Sverigedemokraternas kansli sedan 2020 som politiskt sakkunnig.

Nu avslöjar Expo att tjänstemannen har kopplingar till den etnonationalistiska rörelsen Det Fria Sverige, DFS. Enligt Expo har mannen deltagit på ett digitalt medlemsmöte med DFS i augusti i år på appen Telegram.

Medlemmar har anslutit från en brokig bakgrund inom nationalistiska kretsar. Organisationen är enligt Expo grundad av personer med bland annat bakgrund inom nazistiska Svenska Motståndsrörelsen och Svenskarnas parti och som uttalat sig positivt om nazism och förminskande om Förintelsen. Företrädare har också kritiserat Nürnbergrättegångarna där ledande nazister dömdes efter andra världskriget.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har reagerat kraftigt på uppgifterna.

– Det säger ju något att vi inte ens blir förvånade om att de här avslöjandena kommer mot Sverigedemokraterna, säger Damberg till TV4:s Nyheterna.

SD-tjänstemannens politiska bakgrund spåras emellertid framför allt i ett annat parti – Miljöpartiet.

Jobbade med Maria Wetterstrand

På 1990-talet gjorde tjänstemannen karriär inom Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. 1996 fick han uppdrag som organisationsutvecklare för Grön Ungdom. Ett år senare, 1997, fick han en ledande tjänstemannaroll som han höll till 1998. Under den tiden jobbade han nära Maria Wetterstrand som då var språkrör.

1998 blev tjänstemannen istället anställd av moderpartiet på rikskansliet i Lund.

Per Gahrton
Per Gahrton. Foto: TT

1999 blev tjänstemannen ansvarig för partiets EU-valkampanj och jobbade med att få bland annat Per Gahrton vald till EU-parlamentet.

Han har vidare, delvis parallellt med uppdraget för Miljöpartiet, jobbat som lobbyist för en miljöorganisation.

Efter 1999 finns inget rapporterat uppdrag för Miljöpartiet.

Under 2010-talet hade tjänstemannen uppdrag för Nordiska rådet där han jobbat med företrädare för både den svenska MP–S-regeringen och tidigare den borgerliga regeringen.

Avstängd

Tjänstemannen är avstängd under utredning, uppger Sverigedemokraterna i ett mejl till Expressen. Ett uteslutningsärende har inletts.

Enligt Sverigedemokraterna gjordes två olika säkerhetskontroller av mannen i samband med anställning.

– Det framkom inga uppgifter då som indikerade den här typen av engagemang, skriver Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, till Expressen.

Pelle Zackrisson

Pelle Zackrisson är Bulletins redaktionschef. Han blev en del av Bulletins team i april 2021. Han kommer från början från Jämtland.

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!