Facebook noscript imageDemokrater respekterar valresultat, Löfven
Carolin Dahlman
Krönikörer
Demokrater respekterar valresultat, Löfven
Svarade inte på en viktig fråga. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Svarade inte på en viktig fråga. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Demokratin är hotad om Sverige får en M-ledd regering med stöd av SD, killgissade statsministern i TV. Dagen efter kunde han själv inte ens svara på en fråga om han kommer att respektera valresultatet 2022. 

KRÖNIKA. Demokratin är i fara, varnade Stefan Löfven (S) när han intervjuades i SVT:s 30 minuter häromdagen. Detta apropå frågor om de vilda farhågor som han och andra socialdemokrater har ventilerat kring att en högerregering skulle kunna putta ut honom själv från Rosenbad. Att ta stöd av SD var tydligen en stor risk.

Löfven kunde inte specificera exakt vad han menade trots att programledaren Anders Holmberg frågade om och om igen, cirka åtta gånger, i olika formuleringar. Vad menar du? Vad skulle hända? Hur skulle det bli konkret? 

Frågorna var raka och relevanta men svaren slingrade sig. Statsministern spekulerade och larmade. SD skulle inte låta Kristersson göra som han vill. SD skulle inte stötta allt. ”Jag vet inte vilka eftergifter det blir, men det kommer bli eftergifter”, utlovade Löfven mystiskt. 

Som en spågubbe på Kiviks marknad siade han vagt: ”De kommer inte att berätta allting nu”. ”Kraven kommer från SD, vi kanske inte ser alla nu eller första åren”, sa han som svar på Holmbergs envisa frågor. Enligt Löfven var det omöjligt att se hur förhandlingen kommer att se ut.

Trots att han uppenbarligen inte hade en aning var han ändå såååå tvärsäker på att det skulle bli helt förfärligt och att seriösa partier som Moderaterna och Kristdemokraterna skulle lägga sig platt.

Visst ligger det något i att det kan behöva göras eftergifter. Som i alla förhandlingar blir det alldeles säkert ett givande och tagande. Men det betyder verkligen inte att vare sig M, KD eller L skulle stötta allt och gå med på vad tusan som helst­. Vad tror Löfven att de är för ett slags nickedockor? 

Går S med på allt vad gäller krav från C, L MP och V? Känner han andra genom sig själv…?

Vad det är SD står för som är ett sådant demokratihot var också aningen oklart – och långt ifrån vad det partiet själv går ut med… SD är ett parti som inte står upp för allas lika värde, sa Löfven i tv. SD värnar inte demokratin ”på samma sätt som vi gör”. Han uttryckte oro över att SD har Ungern som föredöme "och tycker att i den riktningen ska Sverige gå". I dessa länder begränsas rättsväsendets frihet och oberoende, där begränsas media och då är det i den riktningen det kommer att gå om man blir beroende av SD.

Tyvärr frågade inte Holmberg vad sjutton Löfven menade i detalj och vad han hade för belägg och bevis för sina överdrivna, upprepade fraser. Löfven kunde alltså komma undan med vilket hittepå som helst. Skamligt. 

Man kan ju undra vem som är ett hot mot demokratin om inte den som sprider osanningar eller hotar utan saklig grund? 

På torsdagen frågades Stefan Löfven (S) ut i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) undrade: ”Slutligen, fru talman, vill jag fråga statsministern: Kommer Stefan Löfven att respektera valresultatet 2022?”

På den frågan svarade Löfven _________________ Det vill säga ingenting. 

Han ger inte direkt väljarna transparens och svar, vår statsminister. 

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.