Facebook noscript imageDemoskop: Sverigedemokraterna framåt i ny väljarundersökning
Politik
Demoskop: Sverigedemokraterna framåt i ny väljarundersökning
Foto: Fredrik Sandberg/Marko Säävälä/TT
Foto: Fredrik Sandberg/Marko Säävälä/TT

Det blågula blocket tappar mark enligt en ny väljarundersökning för augusti månad. Socialdemokraterna vinner stöd och drar även med sig Centerpartiet och Miljöpartiet upp till högre siffror. Samtidigt tappar alla partier i högeroppositionen väljare – förutom Sverigedemokraterna.

Enligt en ny väljarundersökning, framtagen av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet, har vindarna vänt för den rödgröna konstellationen. Mätningen visar att det nu är Magdalena Anderssons regeringsunderlag som tillsammans får majoritet och därmed kan bilda regering.

– Det är relativt små rörelser, men i och med att Socialdemokraternas nedåtgående trend är bruten och att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tappar så har läget svängt, säger Karin Nelson, vd på Demoskop.

Liberalernas smekmånad över

För det blågula blocket som helhet är läsningen desto dystrare. Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna förlorar mark – och Liberalerna står för den största förlusten.

– Det handlar i grunden om att de allra flesta väljarna har bestämt sig för hur de ska rösta. Rörelserna vi ser nu är mer på marginalen. Nu när Liberalerna ser ut att klara riksdagsspärren kan man tappa en del av stödrösterna man sett tidigare, säger Karin Nelson.

Sverigedemokraterna går framåt med 0,7 procent och ligger därmed 1,5 procentenheter bakom Moderaterna.

Läs även: Storslam för blågula blocket i första partiledardebatten

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu