Facebook noscript imageDjup spricka i Centerpartiet om SD-samarbete – ”funkar jättebra”
Nyheter
Djup spricka i Centerpartiet om SD-samarbete – ”funkar jättebra”
Centerpartister ute i landet är betydligt mer positivt inställda till SD-samarbete. Obs bildmontage. Foto: Christine Olsson/TT
Centerpartister ute i landet är betydligt mer positivt inställda till SD-samarbete. Obs bildmontage. Foto: Christine Olsson/TT

I Surahammar i Västmanland samarbetar Centerpartiet med Sverigedemokraterna i kommunen. Båda partierna är nöjda med samarbetet lokalt, men centerledningen har markerat att de inte står bakom samarbetet.
– Det funkar jättebra. Det Annie Lööf representerar på riks med fri invandring och månggifte är inget de lokala C-representanterna står för, säger Kent Pettersson (SD) till Bulletin.

I Surahammar i Västmanland styr en koalition bestående av M, SD, C, KD och L sedan ett år tillbaka. Fram till 2021 var Surahammar en röd kommun, och när samarbetet med Centerpartiet sprack var det första gången på 100 år som Socialdemokraterna tvingades i opposition.

Erkki Visti, ordförande för Centerpartiet i Surahammar, är nöjd med samarbetet, trots centerledningens avrådan.

– Det har fungerat bra, det är raka rör och vi håller en god ton då det är högt i tak. Vi blandar inte in rikspolitik utan det är kommunala angelägenheter i första hand, säger Erkki Visti till SR.

Erkki Visti ser helst att samarbetet fortsätter efter valet om väljarna ger koalitionen fortsatt förtroende. Han poängterar att partiet inte utesluter några ytterkantspartier utan att C även samarbetat med Vänsterpartiet i vissa frågor.

SD: ”Vanliga människor”

Sverigedemokraternas gruppledare i Surahammar, Kent Pettersson, är även han nöjd med samarbetet och ger Centerpartiet beröm lokalt.

– Det har fungerat väldigt bra. Det visar på att Centerpartiet på lokal nivå är människor precis som du och jag. Den riktningen partiet har tagit på riks är något helt annat. Det är inget som har någon förankring hos vanligt centerfolk på lokal nivå, det tror inte jag i alla fall utifrån den bild jag har fått.

Kent Pettersson säger att det finns en stor spricka i Centerpartiet då Stureplanscentern kidnappat partiet. Frågorna kring fri invandring och månggifte är något som saknar stöd hos centerföreträdare på lokal nivå, anser han.

Annie Lööf beklagar

Centerledaren Annie Lööf beklagar samarbetet och säger att hon pratat med företrädarna för Centerpartiet i Surahammar. Partiledaren har i flertalet framträdanden påpekat att ett samarbete med SD är helt uteslutet.

– Vi har pratat med dem både innan och efter beslutet och sagt att det är något vi inte står bakom, säger Annie Lööf.

Efter att januariöverenskommelsen sprack har Centerpartiets väljarstöd i princip halverats. I den senaste mätningen för juni 2022 hamnade partiet på fem procent, vilket är en halvering sedan juni 2021.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu