Facebook noscript imageDN/Ipsos: M går om SD
Politik
DN/Ipsos: M går om SD
Ulf Kristersson har anledning att dra på smilbanden och ringa runt i partiet. Moderaterna går om Sverigedemokraterna i DN/Ipsos senaste mätning. Foto: Tom Samuelsson/TT
Ulf Kristersson har anledning att dra på smilbanden och ringa runt i partiet. Moderaterna går om Sverigedemokraterna i DN/Ipsos senaste mätning. Foto: Tom Samuelsson/TT

Moderaterna går om Sverigedemokraterna som näst största parti enligt DN/Ipsos senaste mätning. Samtidigt ökar förtroendet för regeringen och andelen personer som känner att utvecklingen går åt fel håll minskar.

Enligt DN/Ipsos senaste opinionsmätning så går Moderaterna om Sverigedemokraterna som näst största parti, och som största parti bland Tidöpartierna.

Moderaterna har sedan december 2023 ökat i Ipsos mätningar och SD har tappat. SD hade ungefär 24 procent i Ipsos sista mätning för 2023 och Moderaterna hade ungefär 15 procent. Nu har M 20 procent och SD 19 procent.

Förtroendet för regeringen ökar

För Ulf Kristersson och Moderaterna ser opinionen bra ut just nu. Partiet har ökat i de senaste tre mätningarna som Ipsos gjort. I takt med att Moderaterna ökar, så ökar också framtidstron. Under oktober svarade 73 procent till Ipsos att de ansåg utvecklingen gå åt fel håll. Senaste marsmätningen visar att den andelen gått ner till 54 procent.

DN skriver även att väljarna blivit betydligt mer positiva till regeringen. I november svarade 19 procent att de var nöjda med regeringen medan 53 procent svarade att de var missnöjda. Den senaste mätningen visar att andelen nöjda har ökat till 30 procent och andelen missnöjda har sjunkit till 42 procent.

Socialdemokraterna har också vind i seglen enligt Ipsos mätning. 36 procent får S, vilket är en liten ökning sedan förra månaden. Även Vänsterpartiet får relativt höga opinionssiffror. 9 procent får Vänsterpartiet i Ipsos senaste mätning.

Småpartierna som ligger nära fyraprocentsspärren ligger fortsatt dåligt till i Ipsos mätning. Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet får alla 4 procent i senaste mätningen. Kristdemokraterna får absolut sämst resultat och hamnar utanför spärren på 3 procent.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter

fakta

Opinionsmätning

S: 36 %
M: 20 %
SD: 19 %
V: 9 %
MP: 4 %
C: 4 %
L: 4 %
KD: 3 %

Källa: DN/Ipsos