Facebook noscript imageDömd för grovt vapenbrott – uppträder på Gretas miljöevenemang
Nyheter
Dömd för grovt vapenbrott – uppträder på Gretas miljöevenemang
Abas Abdikarim Bakar aka 1.Cuz omaskerad till vänster och maskerad tillsammans med Greta Thunberg till höger samt ett av vapnen som förekommer i domen om grovt vapenbrott. Foto: Mattias Edwall (1.Cuz och Greta) och Polisen
Abas Abdikarim Bakar aka 1.Cuz omaskerad till vänster och maskerad tillsammans med Greta Thunberg till höger samt ett av vapnen som förekommer i domen om grovt vapenbrott. Foto: Mattias Edwall (1.Cuz och Greta) och Polisen

Artisten 1.Cuz, eller Abas Abdikarim Bakar som han egentligen heter, ska uppträda på Friday For Futures klimatstrejk vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm under fredagen, som ett av dragplåstren. För fem år sedan dömdes han av Svea hovrätt till fängelse i ett år och åtta månader.

Den gängkriminelle Abas Abdikarim Bakar är mannen bakom artistnamnet 1.Cuz och har flera domar på sitt samvete, två för narkotikabrott och en för grovt vapenbrott. Under fredagen kommer han att uppträda på Greta Thunbergs organisation ”Friday For Futures” klimatstrejk vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm.

– Att få uppträda för klimatet är det minsta jag kan göra, ser fram emot att få göra det här igen med FFF och svenska folket, vi ses, säger 1.Cuz i ett pressmeddelande.

Abdikarim Bakar dömdes i Svea hovrätt till ett år och åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott 2017, enligt Verifiera.se.

Flera gånger

Abdikarim Bakar har synts tillsammans med Greta Thunberg flera gånger, bland annat frontade de båda ”Kavla upp”-kampanjen för att få folk att vaccinera sig under pandemin. Redan i februari 2020 uppträdde han på ”Friday For Futures” klimatstrejk på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Nu är det dags igen.

– Stockholm+50 markerar 50 år av konferenser, prat och evigt blah blah blah. Klimatkrisen kommer inte att lösas förrän vi behandlar den som en kris och agerar på riktigt, och det strejkar vi för den 3 juni. Det är jätteroligt att 1.Cuz stöttar oss och kampen för klimaträttvisa, säger Esmeralda Sjögren, en av organisatörerna i FFF Stockholm i ett pressmeddelande.

”Friday For Futures” startar sin klimatprotest med en marsch från Odenplan i centrala Stockholm till Norrmalmstorg där tal och uppträdanden kommer att ske.

1.Cuz har flera samarbeten med andra gängkriminella artister som Dree Low och Yasin.

Bulletin har sökt ”Friday For Futures” för en kommentar.

Läs även: Rapartisten Dree Low åtalas för grovt vapenbrott

Tomas Hedlundfakta

Fridays For Future

Fridays For Future är en global rörelse som startades av Greta Thunberg den 20 augusti 2018. Hon satte sig ensam utanför riksdagshuset i Stockholm. Hon var trött på samhällets ovilja att se klimatkrisen för vad den är, en kris.

Källa: Fridays For Future