Facebook noscript imageDrusisk pojke kidnappad från sjukhus av palestinska terrorister
Nyheter
Drusisk pojke kidnappad från sjukhus av palestinska terrorister
Flyktinglägren i Jenin är ofta kraftigt militariserade och terrorgrupper har baser inne i dem. Foto: Jörgen Hildebrandt/TT
Flyktinglägren i Jenin är ofta kraftigt militariserade och terrorgrupper har baser inne i dem. Foto: Jörgen Hildebrandt/TT

Den artonårige Tiran Ferom skulle bara åka till Jenin med en kompis för att reparera sin bil. Men en trafikolycka fick honom att hamna svårt skadad på ett palestinskt sjukhus. Där kidnappades han av beväpnade palestinier. Palestinsk media hävdar att det var hans döda kropp som stals. Hans familj säger att han levde när han kopplades bort från respiratorn och lastades in i en bil. Konflikten eskalerar nu snabbt.

Fallet kring den israeliske tonåringen Tiran Fero upprör. Fero skadades allvarligt efter en bilolycka i Jenin och fördes till sjukhus. På sjukhuset låg han i respirator och var nedsövd. Så långt är det en enig skildring.

Sedan togs han från sjukhuset av beväpnade palestinier. Enligt Feros farbror levde han när han kopplades loss och fördes bort. Enligt palestinsk media var han redan död och det var bara hans kropp som stals.

Farbrodern berättar om hur de beväpnade männen sköt i luften och skrek på arabiska. Ingen vågade göra något när de kopplade loss honom och kastade in kroppen i en bil. Farbrodern hävdar att det var 20–30 personer som var där. Han beskriver det som förr, från intifadorna.

– Om vi inte hade accepterat hade vi också blivit kidnappade. Vi lyckades knappt fly och gömma oss tills de israeliska säkerhetsstyrkorna kom och förde ut oss, berättar han för Times of Israel.

Tiran, tonåringen, hade åkt till Jenin med en kompis för att reparera sin bil. Kompisen skadades också i olyckan, men han fördes via en gränspostering till ett israeliskt sjukhus. Tiran, som var allvarligare skadad, togs till ett palestinskt.

Palestinska källor gör gällande att kroppen, levande eller död, finns i flyktinglägret i Jenin. En uppsatt palestinsk källa ska ha berättat för tidningen Haaretz att de beväpnade palestinierna trodde att Tiran var en israelisk soldat som var på hemligt uppdrag. De visste inte att han tillhörde den drusiska minoriteten i Daliyat al-Karmel.

Många är nu involverade i att få loss Tirans kropp. Israeliska, palestinska och drusiska myndigheter tillsammans försöker få en fredlig lösning. Spänningen stiger hastigt mellan druser och palestinier.

Demonstrationer i norra Israel har krävt att Tiran återförs till sin familj. En film som sprids på sociala medier visar maskerade och beväpnade män som säger att om inte Tiran släpps så kommer de att gå in i flyktinglägret.

Den artonårige Tiran är sannolikt död men för druserna är det att han kidnappades som ses som orsaken till att han dog. De tror mer på hans farbror än på palestinsk media och uppfattar det som ett terrordåd. En pojke som mördas genom att slitas ur en respirator.

Det finns uppgifter om att kroppen förts till en Röda Korset-ambulans inne i flyktinglägret men att den stoppades av beväpnade män på väg ut ur lägret och att kroppen fördes tillbaka igen.

Den israeliske premiärministern har understrukit att kroppen ska återföras till Israel. Han har understrukit att om kroppen inte återförs kommer det att stå terroristerna dyrt.

De militanta palestinierna misstänks tillhöra Islamiska Jihad.

Nyhetsredaktionen