Facebook noscript imageEn guide om esportsbetting för nybörjare
Sport
En guide om esportsbetting för nybörjare
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Från League of Legends Summoner’s Rift till balkongen på Mirage i Counter-Strike: Global Offensive, allt går att betta på. Esportsbetting har blivit alltmer populärt i takt med att esporten vuxit och blivit mer global.

Många var säkert med och bettade med skins för ett par år sedan, men de senaste åren har även spelbolagen kommit igång med att sätta esport odds på kartan, vilket har möjliggjort laglig betting på esport i Sverige. Frågan är dock hur du kan hitta rätt bettingsajt för dig? Den frågan försöker vi besvara i den här ultimata guiden till esportsbetting. Här går vi igenom ett par olika kriterier, exempelvis hur spelutbudet är, kvaliteten på oddsen, kundsupporten, samt om det erbjuds en bra välkomstbonus. Vi hoppas att vår guide ger dig några nya idéer om vad som är viktigt att tänka på gällande esportsbetting. Ifall du är ute efter pokersidor rekomenderar vi att läsa vår guide om den bästa pokersajten i Sverige i stället.

Vilken svensk bettingsajt är bäst?

Betsson

Betsson har ett bra utbud av esport odds, de har täckning för de flesta esporterna och ett hyfsat djup på marknadsutbudet. Du har möjligheten att spela på odds innan matchen startar och på live betting under matchens gång. Andra spelbolag kanske erbjuder något fler marknader på större CS:GO matcher, men oftast handlar det om marknader som inte är särskilt populära. Betsson väger i stället upp för detta genom att vara väl erkänt och ett tryggt alternativ. De har varit aktiva inom spelbranschen sedan 1963 och har ett globalt varumärke. Som ny spelare kan du dessutom ta del av en fördelaktig välkomstbonus.

Betway

Betway gick all-in på esport i mitten av 2010-talet och har ett av de bästa spelutbuden i Sverige. Idag är Betway officiella sponsorer av det legendariska laget Ninjas in Pyjamas och den Danska esportligan Blast Premier. Utöver odds och marknader har Betway ofta egna produktioner kring event, samt delar med sig av esport betting tips. De är också ett tryggt alternativ med många år inom branschen och ett varumärke som finns tillgängligt i flera länder världen över. Nya spelare kan ta del av en välkomstbonus när de registrerar sig.

Betsafe

Betsafe är ett annat bra alternativ för dig som gillar betting på esport. Här hittar du odds både innan matcherna startar, samt livebetting på de viktigaste matcherna. Utbudet är bra, med betting på bland annat CS:GO, LoL, Dota 2, Starcraft 2, Call of Duty, Rainbow Six, Hearthstone, Rocket League, SMITE och FIFA. Du kan förvänta dig att få ett bra bemötande och en säker spelupplevelse. Hos Betsafe blir nya spelare erbjudna en bra välkomstbonus.

Pixel.bet

Pixel.bet har en modern och snabb mobil esportsbetting sida. Det är en egenutvecklad plattform från ett team som till stor det består av gamers. De erbjuder helt enkelt en grym spelupplevelse när det kommer till betting på esport - pixel-perfekt. Det här spelbolaget är även medlem i Esports Integrity Coalition (ESIC) som jobbar med att motverka uppgjorda matcher, något som gör esportsbetting mer rättvist. Även här får nya spelare en välkomstbonus.

Unibet

Unibet lägger inte direkt något extra krut på esport om man jämför med de andra svenska bettingsajterna på den här sidan. Men det har fortfarande ett stabilt utbud och utöver esportsbetting har de en mycket bra plattform för alla typer av spel. De har, som alla andra spelbolagen listade här, även en välkomstbonus för nya spelare.

Strategier och esport betting tips

Använd en bankrulle

Utöver att hitta en sajt som erbjuder esportsbetting så behöver du pengar att betta med. När det kommer till betting och spel på nätet är det viktigt att aldrig spela för pengar du inte har råd att förlora. Så det första du bör göra är att räkna på hur mycket pengar du kan undvara för esportsbetting, den summan pengar utgör din så kallade bankrulle. Efter att du etablerat din bankrulle bör du helst betta mellan två och fem procent av din bankrulle på varje bet. Alternativt att du bestämmer dig för att alltid betta exempelvis 100 kronor per spel.

Använd ett kalkylark

Det finns många exempel på bra mallar att använda i exempelvis Excel eller Google Sheets. I ett kalkylark kan du lista alla dina spel med detaljer och på så sätt få bättre kontroll över spelandet och hur du presterar.

Esport betting tips

Det finns många personer som är duktiga på betting och som delar med sig av esport betting tips. Det kan vara allt från bloggare till dedikerade konton på Twitter. Att rygga duktiga personer är en bra idé då du enklare kan hitta bra esport bets.

Esport odds

När det kommer till esport odds är det bra att ha en förståelse om vad odds faktiskt är för något. Odds är helt enkelt ett sätt att skriva ut sannolikheten för att exempelvis ett lag ska vinna en match. Sannolikheten översätts från procent till decimalodds. I odds räknas även en avgift in, en så kallad marginal, det är en kostnad som spelbolagen tar ut. Olika spelbolag kan ha olika marginaler, och som spelare är det fördelaktigt att spela på odds där marginalen är så låg som möjligt.

Ett exempel är om laget Fnatic har 50 procents chans att vinna, en direktöversättning av det blir 2.0 i odds, därefter appliceras en marginal av bettingsajten. Det kanske är så att Betsson har 1.86 i odds på Fnatic, det vill säga en marginal på cirka 7,5 procent. Samtidigt har Unibet 1.83 i odds vilket innebär en marginal på cirka 9,3 procent. Samma spel med en hundring i insats skulle ge dig 86 kronor på Betsson, eller 83 kronor på Unibet. I det långa loppet, med större insatser och om det handlar om multiplarna gör spel till låga marginaler en stor skillnad.

Det enklaste sättet att hitta bra esport odds är att använda oddsjämförelse-sajter för esportsbetting som listar spelbolag och oddsen de erbjuder för en specifik match och marknad. I en sådan lista är det enkelt att se vilket spelbolag som erbjuder det bästa esport-oddset.

Lag och turneringar

Om du tittar på alla esporter finns det massvis med lag och det är svårt att hålla koll på alla. Det bästa är att fokusera på en eller två esporter och lära sig mycket om dessa. Exempelvis League of Legends och Dota 2 som båda är liknande MOBA-spel, samt har ett bra bettingutbud hos spelbolagen.

De största turneringarna inom esport är de så kallade “major”-turneringar som både har prestige och stora prispotter. Den största esportturneringen i världen är Dota 2 The International som för nuvarande ligger på motsvarande cirka 200 miljoner kronor. I League of Legends är det Worlds som är den största turneringen och i CS:GO spelas det oftast flera major-turneringar av liknande standard varje år.

De mest kända aktiva svenska esport lagen är Fnatic och Ninjas in Pyjamas.

Sammanfattning om esportsbetting

Esportsbetting i Sverige är stort och det finns mycket att välja på när det kommer till både spelbolag och esport odds. Att använda vår lista med de bästa bettingsajterna är en bra start om du vill börja spela på esport. Att sedan bygga en bankrulle och hålla koll på spelandet med hjälp av en bankrulle är viktigt. Sen bör du som sagt aldrig spela för mer pengar än vad du har råd att förlora. Att följa andra duktiga spelares esport betting tips är ett annat tips för att komma i gång, samt att använda oddsjämförelse verktyg för att hitta de bästa esport oddsen. Lycka till!

Läs även: Hitta den bästa pokersajten i Sverige – tolv tips för nybörjaren

Artikeln är ett betalt samarbete | Innehåll från Applied Digital Media

Tomas Hedlund